Няма напрежение между България и Франция заради Шенген или военната операция в Либия. Това обяви премиерът Бойко Борисов при пристигането си в Брюксел, цитиран от БНР. Той добави, че очаква да проведе два разговора с Никола Саркози по темата „Шенген" - по време на Европейския съвет днес и утре.

По отношение на кандидатурата ни за влизане в шенгенското пространство, премиерът подчерта, че сме „абсолютно технически готови" и очаква до дни това да бъде потвърдено в доклада от последната проверка.

Бойко Борисов беше категоричен, че позицията му за Либия винаги е била ясна и отново ще я представи пред европейските лидери: „Виждате, че още няма договореност и по командването, а в същото време се нанасят удари. Знаете, че ние като НАТО -ска държава сме със своите ангажименти.

Мисля, че всички сме съгласни за това, че когато се нанася такъв удар, трябва да се обмисля внимателно и с обща стратегия и действие. От първия момент ние сме подкрепили операция срещу Кадафи, защото това беше нещо, което на предишния съвет абсолютно убеди всички, че режимът на Кадафи трябва да си ходи", подчерта Борисов.

Припомняме, премиерът предизвика масово недоумение с изявлението си, че операцията няма ясни цели и единствено парите от петрола мотивират участиците в нея. В последствие с официално изявление премиерът се опита да изясни на медиите, че все пак "Кадафи трябва да сдаде властта".

Премиерът заяви, че България ще се присъедини към Пакта за еврото въпреки резервите на финансовия министър Симеон Дянков, защото, по думите му, иначе ще научаваме от медиите какво се решава в Евросъюза, и ще се сърдим, че има Европа на две скорости.

Запитан дали заради този пакт у нас може да се стигне до намаляване на заплати и увеличаване на пенсионната възраст, премиерът каза: "Ще формираме пенсиите и заплатите на базата на получените и изработените пари. Това е нашата позиция".