В разпространено от пресцентъра на МС изявление премиерът Борисов иска Муамар Кадафи да сдаде незабавно властта.

Режимът на Муамар Кадафи загуби легитимността си. Той употреби несъразмерна военна сила срещу цивилното население на своята страна и предизвика смъртта на стотици либийски граждани, се казва още в текста на премиера.

Тонът на Борисов вече е доста по-категоричен от сутрешния, когато пред Тв7 премиерът коментира, че България не участва във военната акция в Либия по простата причина, че операцията няма формулирани цели и има много въпросителни.

Сега вече министър-председателят е на мнение, че операцията, която група държави започнаха през последните дни, е легитимна, нужна и правилна.

Борисов уточнява, че доказателство за това е фактът, че резолюцията на Съвета за сигурност е била подкрепена от Лигата на арабските държави.

В синхрон с казаното преди два дни от президена Първанов и премиерът Борисов обявява, че „за нас българите истинският характер на управлението на полковник Кадафи отдавна не е тайна".

Въпреки нееднократните призиви на международната общност, режимът отказа да инициира реформи, диалог или да отговори на исканията на либийския народ. Вместо това полковник Кадафи нарече тези, които искат промени, „плъхове" и „наркомани" и продължи целенасочената агресия срещу населението. Това е нехуманно и незаконно, категоричен е Борисов.

Той коментира, че след като военните действия през последните дни и часове са осакатили военната машина на Кадафи, е време НАТО да поеме командването на операцията.

В изявлението, разпространено от МС, се потвърждава готовността ни България да се включи в бъдещи действия на НАТО и ЕС, като участваме в прилагането на оръжейното ембарго с фрегата от състава на българските ВМС, както и в хуманитарни мисии.