Приемането на България в еврозоната е дългосрочна цел. Правителството реши, че България ще се присъединии към Пакта за Еврото +. Това заяви министър-председтелят Бойко Борисов пред парламента.

Неочаквано той дойде в законодателния орган, за да представи пред народните представители позицията на страната ни за Пакта за Еврото +. Борисов сам поиска да говори пред парламента.

България, по думите му, трябва да се доближи до богатите страни в ЕС. България трябва да се впише в актуалните процеси в ЕС, смята Бойко Борисов, който по-късно заминава за Брюксел за участие в Съвета на Европа по въпроса за Пакта, както и за кризата в Либия.

Част от нашата интеграция в общността, по думите на премиера, е именно да сме част от пакта. Времето, в което България казваше безкритично „Да" на всичко, което се искаше от нас, отмина, заяви той.

Ще продължим да отстояваме конкурентостта на данъчната ни политика, подчерта премиерът. Тази позиция пред Европа ще отстоява правителството ни. Ако не подкрепим днес този пакт, няма смисъл после да отиваме и да кандидатстваме за Еврозоната, категоричен е Борисов.

Това е важен политически акт днес, изтъкна той. Отчели сме всички плюсове и минуси. Смятам, че това е важно политическо решение, допълни министър-председателят.

Този пакт трябва да влезе в сила, подчерта още Бойко Борисов. Само с работа можем да вървим напред, смята още той. С протести няма да достигнем икономиката на развитите страни.

По повод заседнаието на Европейския съвет, който проедстои да се проведе по-късно в Брюксел и където ще се обсъжда именно пакта за еврото +, се очакват масивни протести в белгийската столица. Поне 15 000 представители на белгийските синдикати ще протестират пред съвета.

Припомняме, първоначалният вариант на пакта бе предложен от Германия и се казваша Пакт за конкурентоспособност

Той предвиждаше да се премахне индексацията на заплатите спрямо инфлацията, да се увеличи възрастта за пенсиониране и да се поставят строги ограничения за държавните заеми в конституциите им.

После обаче проектът бе преименуван на Пакт за Еврото, който е с по-леки текстове.

Последният вариант призовава за "корекции, където са необходими" при индексациите на заплатите, предлага пенсионната реформа да може да включва "изравняване на ефективната пенсионна възраст с продължителността на живота" и споменава ограничаването на държавните заеми като "пример" за това, какво държавите биха могли да правят.

Според текстовете всяка страна трябва да бъде отговорна за специфичната политика, която избира, като осъществяването на тази политика се оставя в ръцете на националните лидери.