РЗС оприличиха премиера Бойко Борисов на либийския лидер Муамар Кадафи. От там посочват, че повод за силното им възмущение са думите и поведението на министър-председателя по повод международната военна операция в Либия.

От партията на Яне Янев обясняват, че в интервю за национална телевизия той си е позволил да заяви за западните сили, че всъщност ги „интересуват петродоларчетата", а днес, според тях, е стигнал до недопустимата за лидер на държава - член на НАТО оценка за военната операция в Либия като „еуфорична" и „авантюра", която се осъществява „без ясна цел и без план".

Подобни изрази и оценки не си позволиха не само въздържалите се в Съвета за сигурност на ООН Русия, Китай и Индия, но дори държави като Иран и Северна Корея. Изказванията на Борисов са невиждан дипломатически гаф с възможни тежки последици за България, допълват от РЗС.

Те изразяват категорична подкрепа за инициираната от президента Никола Саркози и предвождана от Франция и Великобритания международна военна операция в Джамахирията и настояват българското правителство да изрази пълна готовност за подкрепа и участие в мисията с цел защита на изконните човешки права на протестиращите либийски граждани.

Считаме за дълг на демократичните политически сили да защитават гражданските протести срещу всеки самозабравил се диктатор, срещу всеки, който дори помисли да потъпква демокрацията и свободата, изтъкват от РЗС. Изразяваме силна тревога България да не стане известна по света със своя неадекватен генерал така, както Либия е известна със своя самозабравил се полковник, пишат още от партията.

В тази връзка те питат дали дълбоко в себе си Борисов не симпатизира на полковник Кадафи и дали приликите между двама не са много повече от разликите. Може би той не одобрява военния удар срещу Кадафи, защото сам се готви да удари със сила протестиращите против неговия режим българи, пишат от РЗС и допълват - тогава и българите ще трябва да разчитат на демократичните ценности и хуманните реакции на западния свят.

От РЗС поставят и няколко категорични искания към министър-председателя:

  • -незабавно да оттегли неадекватните си оценки по отношение на международната военна операция в Либия;
  • -да се извини на президента Никола Саркози и премиера Дейвид Камерън;
  • -да заяви готовността на Република България да окаже пълна подкрепа за международната коалиция с цел възстановяване на мира в Джамахирията.

В противен случай РЗС ще потърси всички възможни парламентарни и извънпарламентарни средства за освобождаване на България от българския Кадафи, завършват  в типичния си стил от партията на Янев.