Вече 13-и ден продължава спасителната операция в мина „Ораново". Четвърто денонощие спасителните екипи работят по прокарването на обходната 33-метрова п-образна галерия, по която продължава издирването на двамата затрупани Николай Михайлов и Иван Лазаров, съобщава БНР.

Миньорите работят на 3 смени, като напредват с около 4 метра за денонощие. В галерията влизат общо 20 миньори и 3-ма от спасителната служба в Бобовдол.

Работата протича нормално. През изминалата нощ не е имало пречки пред спасителните отряди. Земетресенията в района на Симитли също не са повлияли върху хода на операцията.

Припомняме, миньорите бяха затрупани на 16 юли заедно с още двама свои колеги, които обаче загинаха.

Решението за изкопаването на нова обходна галерия бе взето, тъй като експерти прецениха, че така по-бързо ще достигнат до затрупаните миньори, защото течът на глина в разчистваната от миналия вторник насам минна галерия възпрепятства спасителите.

Въпросната свлякла се глинена маса дори наложи спасителната операция да бъде преустановена за кратко. Появи се информация за изтичане на метан в рудника, заради което се наложи и евакуиране на спасители.

Преди дни управителят на мината Валери Манов призна, че вече трудно може да се говори за спасителна акция след толкова прекарано време на двамата миньори под земята.
"Просто искаме да открием затрупаните си колеги и да установим след анализ на място, какво е станало", заяви той.

На местата, където работят спасителите, има вентилационна система, която подава въздух и се предполага, че има определен процент кислород, който влиза навътре в галерията и достига до затрупаните миньори.