В рудник "Ораново" продължава работата по обходната галерия, по която спасителните екипи се надяват да стигнат до двамата миньори, затрупани под земята на 16 юли.

Предстои да се монтират верижни транспортьори за ускоряване на работата за прокарване на галерията, съобщава БНТ.

За едно денонощие са прокарани 4 метра от обходната галерия, по която ще продължи издирването на двамата миньори, съобщи за БТА тази сутрин управителят на мината Валери Манов.

До момента не са срещани някакви неочаквани препятствия и се напредва нормално. Производствен процес в мината в момента няма, всички усилия са концентрирани в издирвателната акция, допълни управителят на мината.

Вчера сутринта започна изкопаването на нова обиколна галерия. Решението за това бе взето тъй като експерти прецениха, че така по-бързо ще достигнат до затрупаните миньори. До този вариант се е стигна, след като течът на глина в разчистваната от миналия вторник насам минна галерия възпрепятства спасителите. Заради условията на много сериозен риск, при които работеха спасителните екипи при разчистването на минната галерия, затрупана от свлачището, зад което се предполага, че са останали двамата миньори и за да се гарантира безопасността на екипите, е потърсен друг вариант за продължаване на спасителната акция.
Обходната галерия ще е с дължина около 33 метра.

Вчера бивши миньори изразиха мнението, че решението за обиколна галерия в „Ораново" е правилно, но закъсняло.