Нова тактика предприеха днес спасителите в мина "Ораново", които девети ден се опитват да извадят затрупани двама миньори.
Тази сутрин започна изкопаването на нова обиколна галерия. Решението за това бе взето тъй като експерти прецениха, че така по-бързо ще достигнат до затрупаните миньори.

По-рано спасителите достигнаха центъра на свлачището в затрупаната галерия. Заради свлякла се глинеста маса и информации за изтичане на метан в рудника обаче, се е наложила евакуация на спасителите.

Новата галерия ще е дълга 33 метра. Ако миньорите не срещнат препятствия, изкопаването й ще отнеме 10 дни. Днес до късния следобед напредъкът беше малко над метър.

"Ще се работи непрекъснато, като в извънредна ситуация, не както в нормален производствен ден, така че не мога да се ангажирам с време. Ще видим, все пак това е нова зона, ние не я знаем какво е", коментира управителят на мината Валери Манов, цитиран от БНТ.

Бивши миньори казаха, че решението за обиколна галерия е правилно, но закъсняло. Според тях заради постоянния теч е по-добре спасителите да заобиколят.

Причините за калното свлачище в галерията, убило двама и затрупало още двама миньори, продължават да бъдат неизвестни. Оглед на повърхността над галериите показа, че в участъка се събира много вода.

Според опитни миньори водата се просмуква надолу в почвата и отива в галериите на мината. Възможно е водата да е напълнила някоя празнина в мината, и така да се получило свлачището вътре.