Временно бе преустановена спасителната операция в мина "Ораново". Причината е свлякла се глинена маса във вече разчистения участък, съобщи БНР.

Спасителните екипи вече са достигнали до 64-та галерия в рудника. Напълно възможно е обаче да се наложи прокопаването на обходен тунел, за да се стигне до издирваните миньори. Според експерти това може да отнеме около месец.

Появи се информация за изтичане на метан в рудника, заради което се е наложило евакуирането на спасители. Това проф. Михаил Михайлов от Минно-геоложкия университет обясни така: изтичането на метан е естествено за подобни рудници и се контролира, като се разрежда с определено количество въздух.

Управителят на мината Валери Манов е категоричен, че не метанът е причина за извеждането на спасителите, а теч на глинена маса.

Малко по-рано енергийният министър Драгомир Стойнев съобщи, че започва да се копае нова обходна галерия в рудник "Ораново", за да бъдат достигнати затрупаните миньори.

Преразглеждаме не само проверка по тази концесия, а и на всички, коментира Стойнев, цитиран от БГНЕС. Той подчерта, че не може спасителната служба от Бобовдол, която е тръгнала към рудника да кара с 60 км/ч и по пътя вече да се е развалила. Не е нормално спасителните служби да бъдат частни и ние да не можем да ги контролираме, подчерта Стойнев.

Припомняме, миньорите стоят затрупани в рудника вече повече от седмица, като достъпът до тях е изключително труден. Днес е 9-тият ден от тяхното издирване.

Часове след трагедията Асен Стойнев и Христо Младенов бяха открити мъртви.

На местата, където работят спасителите, има вентилационна система, която подава въздух и се предполага, че има определен процент кислород, който влиза навътре в галерията и достига до затрупаните миньори.