Софийски градски съд отсъди - Красимир и Николай Маринови са невинни по всички обвинения.

Присъдата е по обвинението срещу братята Маринови като подбудители и участници в организирана въоръжена престъпна група, която е била създадена с цел подготовката на убийства.

Конкретно имената на мишените са: о.з. ген. Любен Гоцев, Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора, последните двама са покойни.

Според решението на съда Дирекция „Международна полиция" трябва да оттегли искането за издирване на Малкия Маргин, но прокуратурата може да обжалва това оттегляне в 7-дневен срок в Софийски апелативен съд.
Освен това Красимир Маринов вече е с мярка „подписка", при в момента мярка от 20 000 лв. гаранция.

Николай Кокинов: Това е щастливият ден на Маргина.

Освен Братята Маргини подсъдими са Бисер Илиев, Иво Карагеоргиев, Веселин Тошев и Стефан Рангелов.

Иво Карагеоргиев получи присъда от 4 години затвор при общ режим на изтърпяване в затворническо общежитие от общ тип. Осъден е за участие в организирана въоръжена престъпна група и незаконно притежание на оръжие.

Бисер Илиев получава присъда от 3 години затвор с общ режим в открит тип затворническо общежитие. Илиев е наказан и с 3000 лв глоба, по 1000 лв за всяка от мишените. Обвинението е, че в съучастие със Стефан Рангелов и Веселин Тошев са подготвяли убийството на тримата.

Стефан Рангелов ще излежи присъда от12 години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване на присъдата в затворен тип затворническо общежитие. Обвинението е, че в съучастие със Бисер Илиев и Веселин Тошев са подготвяли убийството на тримата.
По това дело Рангелов получава присъда от 5 години, но тъй като е признат за виновен за убийството на Лисицата (12 години), той ще излежава по-голямото наказание. Рангелов също ще заплати 3000 лв. глоба, по 1000 лв. за всяка от мишените.
Рангелов е признат за виновен и за това, че на 17 септември 2005 г е притежавал 0.77 грама марихуана на стойност 4.72 стотинки. Наказание за това той няма да получи поради изтекла давност.

Веселин Тошев получи присъда от 3 години и 6 месеца при първоначален общ режим и 3000 лв. глоба по същото обвинение.
На всички осъдени от присъдите ще им бъде приспаднато времето, прекарано в ареста от 2005 година насам.

Всички присъди могат да се обжалват от прокуратурата в 15 дневен срок. Четиримата без Маргините трябва да заплатят и всички разходи по делото.
Четиримата осъдени няма да излежат целите присъди, тъй като са прекарали голяма част от времето в ареста заради първоначалните по-тежки мерки за неотклонение.

На излизане от съда Красимир Маринов не пожела да коментира оправдателната присъда.

Красимир Маринов не знае къде се намира брат му и не коментира нищо на излизане от залата.

Градският прокурор Николай Кокинов коментира, че това е щастливият ден на Маргина. Прокурорът каза, че има намерение да обжалва, като поддържа първоначалното обвинение на прокуратурата.

По думите на Кокинов Маргините са поръчители, но прокурорът посочи, че трябва да се запознае с мотивите на съда. „Изненадан съм от днешното решение на съда, тъй като има двама оправдани и няколко осъдени", каза Кокинов.

Не беше възприета докрай обвинителната теза, посочи Николай Кокинов и допълни, че са осъдени 4 лица, а двама (братята Маргини) са оправдани.

„Факт е, че съдът прие, че има организирана престъпна група. Факт е, че се прие, че има приготовления за 3 убийства, но не беше прието кой е организаторът и ръководителят на тази организирана престъпна група", обясни прокурор Кокинов.

„По това дело се прие, че е имало въоръжена престъпна група, създадена с цел да върши убийства. Не може да бъде отречен факта на намиране на оръжия, факта на наемане с фалшиви лични карти на гаражи, факта на купуване на мотоциклети и автомобили", подчерта още той.

Тия хора са се организирали да правят престъпления, а не да се разхождат", категоричен е Николай Кокинов. Той посочи, че прокуратурата ще изчака мотивите на съда и заяви категорично, че ще протестират съдебното решение.

Не ни удовлетворява присъдата на двама от подсъдимите, както и размера на наказанието", заяви градският прокурор. Той допълни, че на този етап няма смисъл да се обжалват мерките за неотклонение на подсъдимите. „Все още осмисляме чудото", заяви Николай Кокинов.

„Много е лесно да се коментира нещо след 5 години. Може би преди 5 години не сме гледали нещата от дистанцията на времето", посочи още Кокинов и допълни, че прокуратурата няма за какво да съжалява и не би взела друго решение при тези събрани доказателства.

Въпреки оправдателната присъда за братя Маринови, прокуратурата все още твърди, че те са поръчителите за убийствата на Любен Гоцев, Иван Тодоров - Доктора и Никола Дамянов. „Много неща се случиха - появяваха се свидетели, изчезваха, притесняваха се...", припомни прокурор Кокинов.
„Битката е загубена, но войната - не", категоричен е той.

„Явно днес е щастливия му ден", допълни градския прокурор припомняйки решението на СГС от тази сутрин да измени мярката за неотклонение на Големия Маргин в по-лека.

Битката е загубена, но войната - не, категоричен е Кокинов.

„Нямам отношение към Николай Маринов, защото не знам къде се намира", посочи още той. „Ако се появи - Добре дошъл", заяви Кокинов.

Припомняме, след пледоариите по делото по традиция, когато се дава думата на обвинените, всички обвинени не признаха вината си и заявиха, че са невинни.

Присъдата се произнася задочно спрямо Малкия Маргин, тъй като той все още е в неизвестност, след като изчезна мистериозно след последния публичен разстрел в центъра на София. Става въпрос за убийството на радиоводещия Боби Цанков на 5 януари тази година, за което има повдигнати отново обвинения срещу Маргините.

Делото, по което чухме присъдата днес, се точи от октомври 2005 г. и се превърна в едно от знаковите дела, които Европейската комисия следи у нас.

Разтакаването на делото стана след като освен тежестта на обвиненията и големия обвинителен акт, адвокатите на обвинените представиха пред съда редица медицински удостоверения, с които се отлагаха съдебни заседания.

Припомняме, часове преди произнасянето на присъдата състав на Софийски градски съд постанови по-лека мярка за неотклонение за Красимир Маринов - Големия Маргин - "домашен арест" по делото за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици на територията на София.

Причината за решението на съда е, че Маринов трябва спешно да се оперира от херния.
Освен делото за убийствата на Гоцев, Дамянов и Тодоров, срещу Братята Маргини се водят още три дела - за разпространение на наркотици, за пране на пари и за убийството на Боби Цанков.