Референдумът в неделя не e свързан с това дали оставаме в еврозоната или я напускаме.

Това заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас в обръщение към нацията, потвърждавайки, че народното допитване ще се проведе на фона на спекулации, че може да бъде отменено.

Въпросът на допитването гласи: "Да се приеме ли предложението на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, представено на (заседанието на) Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което се състои от две части, заедно съставляващи тяхното пълно предложение?"

Първият възможен отговор ще бъде "Не", а вторият "Да".

„Не" е решителна стъпка към по-добро споразумение. Гласуване с „Не" на референдума не означава отделяне от Европа, означава силен натиск за работещо икономическо споразумение, връщане към европейските ценности. Резултатът от референдума няма да се свързва с това дали Гърция остава в еврозоната. Мандатът на народа е по-силен от волята на едно правителство, подчерта министър-председателят на Гърция, призовавайки гърците да не приемат предложенията на международните кредитори и да гласуват с „не".

Ципрас отстъпва, иска споразумение с кредиторите
Още...

Ципрас потвърди, че правителството на Гърция остава на масата за преговори. „Все още сме на масата за преговори и ако днешната среща на еврогрупата излезе с позитивно послание, ние ще се възползваме веднага", каза той.

„Готови сме да се борим за защита пенсиите на хората", закани се той и добави: „Единственият начин беше да се обърнем към народа и ние в момента правим това".

Според него кредиторите (ЕЦБ, ЕК и МВФ) са направили „по-добри предложения", след като референдумът беше обявен.

Напълно съм наясно с трудностите, ще направя всичко възможно, така че тези затруднения да бъдат само временни", продължи той в изявлението си.

По думите му „банковите депозити няма да бъдат изгубени заради изнудване".

Той се опита да успокои гърците заради финансовата криза в страната и заради затворените банки трети ден.

Хората не искат да изгубят заплатите, пенсиите и парите си в банките, заяви той и добави, че ситуацията е временна.

Според кореспондента на „Гардиън" в Атина Елена Смит Ципрас не показа признаци, че не желае да се проведе допитването.

„Никога не съм очаквал демократична Европа да не позволи пространство и време за провеждане на референдума. Позорно е, че се случват такива срамни сцени, защото те затвориха банките, а ние искаме да дадем правото на хората да гласуват", обясни той.

Кандидатирах се за председател на Европейската комисия преди година, което е доказателство за ангажиментите ми към Европа. Европа трябва да спре да действа по недемократичен начин, призова Ципрас и повтори, че в Европа грешат, че гласуване на референдума с „Не" е отдалечаване на Гърция от Стария континент.

По-късно днес се очаква финансовите министри от еврозоната да проведат конферентен разговор. Те ще обсъдят искането на Гърция за нов заем. Също така се очаква Европейската централна банка да реши дали да продължи спешната ликвидна помощ за гръцкия банков сектор.

По-рано днес финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле и германският канцлер Ангела Меркел твърдо обявиха, че ще се преговаря с Гърция след допитването. Но явно казусът за Гърция противопоставя Берлин и Париж, които не са на едно и също мнение. Президентът на Франция Франсоа Оланд иска бързо споразумение, а Меркел настоява да се изчака.

Задължение е на другите държави в еврозоната, както и на Гърция, да се помогне на Атина да остане във валутния съюз, обяви Оланд и допълни, че няма време за налагане на вето или отявлени нападки, а за диалог.

Припомняме, вчера Гърция стана първата развита държава, която влезе в краткия списък на страните, които са изпаднали в неплатежоспособност пред Международния валутен фонд. В списъка влизат също Зимбабве, Судан и Сомалия. Гърция е първата държава в историята на фонда, която е в списъка с толкова голям заем - 1,6 милиарда евро. Тази нощ също изтече международната спасителна програма.

Страната все още има шанс да избегне фалит, ако успее да постигне споразумение с кредиторите до 20 юли, когато Гърция има вноски по кредита пред Европейската централна банка и ако банката не спре окончателно ликвидната помощ за гръцките банки.

Ройтерс съобщава, че мнозинството гърци ще гласуват с „Не" на референдума в неделя - няма да приемат предложенията на кредиторите. Проучване на института ProRata за вестник Efimerida ton Syntatkton показва, че 54% от анкетираните възнамеряват да гласуват против предложенията на кредиторите, а 33% ще ги подкрепят.

Проучване преди банките да бъдат затворени показва, че 57% ще гласуват с „Не" на допитването, а 30% с „Да". Социологическо изследване след банковия контрол сочи, че 46% ще кажат „Не", а 37% - „Да".

Общият гръцки дълг е от 323 милиарда евро (международните спасителни фондове държат 246 милиарда евро; гръцките банки - 11 милиарда евро; чужди банки - 2,4 милиарда евро; други облигации - 48, 8 милиарда евро; други заеми - 10 милиарда евро и централната банка на Гърция - 4,3 милиарда евро).

В спасителните фондове Германия е наляла най-много - 56 милиарда евро. Следват: Франция - 42 милиарда евро; Италия - 37 милиарда евро; други държави от еврозоната - 34 милиарда евро; МВФ - 32 милиарда евро; Испания - 25 милиарда евро и ЕЦБ - 20 милиарда евро.