Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че няма да има преговори за нова спасителна програма за Гърция преди провеждането на референдума в неделя, съобщава „Гардиън".

В неделя гърците ще решат дали да приемат мерките на международните кредитори (МВФ, ЕЦБ и ЕК) или да ги отхвърлят.

Меркел подчерта пред Бундестага, че докато гърците имат право да проведат национално допитване, другите 18 страни членки от еврозоната имат право да реагират и имат опция.

Тя отново повтори, че вратата за преговори с Гърция остава отворена, въпреки че Атина не е изпълнила своите задължения и е изтекла втората спасителна програма.

Трета спасителна програма за Гърция не може да бъде обсъждана без одобрението на Бундестага, продължи Ангела Меркел.

Сега ние сме силни. Днес другите 18 държави от еврозоната не трябва да се безпокоят от гръцките проблеми. Европа е силна, изтъкна тя.

Сега ситуацията е голямо предизвикателство, но еврозоната не е заплашена. Гръцкият народ ще пострада най-много, добави канцлерът на Германия.

По думите й Европа е способна на компромис. Може да бъде постигнат компромис, според нея, когато предимствата са повече от недостатъците.

Не става въпрос за няколко милиарда евро - това е фундаментално по отношение как ЕС може да остане конкурентен в света, категорична е Меркел.

Според нея Международният валутен фонд, който не получи 1,6 милиарда евро от Гърция тази нощ, трябва да остане част от преговорите.

Тя иска да се следват правилата в Европа, за да оцелее ЕС.

Междувременно европейски източник разкри, че не се очаква споразумение скоро и че преговорите по новата програма могат да продължат със седмици, но те ще започнат след референдума.

Източникът вярва, че Ципрас може да отмени референдума днес по време на обръщението си към нацията, което ще се проведе всеки момент, преди срещата на финансовите министри от еврозоната.

Гръцкото правителство не изключва възможността да отмени насрочения за 5-ти юли референдум.

По-рано финансовият министър на Германия заяви, че няма смисъл от преговори преди допитването.

Волфганг Шойбле заяви, че през 2012 година са постигнали съгласие с тогавашния премиер на Гърция Георгиoс Папандреу да се проведе референдум, но той по-късно е взел решение да го анулира. „Всичко останало не е истина", добави той.

Ще кажа за архивите, че не спряхме Папандреу да проведе референдум. Ние се съгласихме. Той беше свален от неговото правителство, подчерта Шойбле.

Преговорите за гръцката програма са между Атина и „тройката". Чиста демагогия е да се казва, че нещо е наложено, изтъкна той пред Бундестага.

Германският министър разкритикува гръцкото правителство, че не е направило нищо освен да спре изпълнението на предишните ангажименти от идването си на власт през януари.

„Ситуацията се влоши драматично" при премиера Алексис Ципрас, смята Шойбле.

Ние не знаем дали гръцкото правителство ще проведе референдум или не, дали го подкрепя или не. Не можете да очаквате при такава ситуация да преговаряме с тях. Трябва да изчакаме, за да видим какво ще се случи в Гърция, заключи той.