Гърция не изплати дължимата вноска към Международния валутен фонд в размер на 1.5 милиарда евро и помоли фонда за отлагане до месец ноември на крайния срок на вноската, който изтече на 30 юни, предадоха информационните агенции.

Южната ни съседка стана първата държава с развита икономика, която просрочи плащане към международната финансова институция. CNN обобщава, че това е най-голямата пропусната вноска в историята на фонда.

Искането за удължаване на срока на плащането беше потвърдено от официалния представител на МВФ Джери Райс.

„Мога да потвърдя, че МВФ получи искане от гръцките власти за удължаване на срока за изплащане на задълженията на Гърция, който изтече днес (30 юни)." - гласи съобщението на фонда.

По  думите на Райс, искането на гръцката страна е предадено на съвета на директорите на МВФ.

Същевременно той заяви, че Гърция може да получи финансиране от Международния валутен фонд само след като  погаси задължението си.

По-рано вечерта Еврогрупата отхвърли предложението на гръцкото правителство за преструктуриране на дълга на Гърция и удължаване на програмата за финансова помощ за Атина, чийто срок също изтече в полунощ (01:00 ч. българско верме).

След като пореди това Атина отхвърли поредното предложение на ЕС, Алексис Ципрас поиска нова двугодишна програма от Европейския съюз за спасяване на страната. В предложението на гръцката страна обаче не бяха включени гаранциите на реформи, за които настояват европейските партньори международните кредитори.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дийселблум заяви, в сряда, 1 юли, от 11:30 ч. централноевропейско време, Еврогрупата ще заседава отново, за да дискутира ситуацията с Гърция.

По думите му, евентуална нова програма за финансово подпомагане на Гърция вероятно ще се основава на по-тежки условия за Гърция, отколкото тези, които са се съдържали в  предложенията на Еврогрупата, дискутирани през последните дни.

Според Дийселблум, кредиторите може  да разгледат възможността за нова помощ за Гърция едва след референдума на 5 юли.

Премиерът на Малта от своя страна съобщи, че по време на разговорите Гръция е заявила готовност да замрази провеждането на референдума, ако преговорите бъдат продължени.

Междувременно агенция „Новости" съобщи, че централната банка на Гърция моли Европейската централна банка да обсъди в сряда разширяване на финансирането в рамките на програмата за подпомагане на ликвидността (ELA).

Общата сума на гръцкия външен  дълг към момента 323 милиарда евро. Той се изчислява на повече от 175% от брутния вътрешен продукт на страната.

Във вторник над 20 хиляди гърци излязоха по улиците на Атина, за да подкрепят сключването на споразумение с международните кредитори и оставането на Гърция в еврозоната.
Многохилядно множество се събра на  централния площад „Синтагма", до сградата на парламента, развявайки гръцки знамена и флагове на Европейския съюз.