По нареждане на транспортния министър Ивайло Московски беше създаден щаб за действие, който извърши анализ на наличните количества гориво в дружествата от системата на министерството.

Горивата, които „Холдинг БДЖ" ЕАД използва се доставят 100 % от „Лукойл". БДЖ има резерви за около една седмица.

Създадена е необходимата организация и по законите на българската държава ще бъдат намерени алтернативни доставчици, чрез борсови сделки, поради форсмажорни обстоятелства, за да не се нарушат клаузите по 5-годишния договор с „Лукойл", сключен миналата година.

Това увери по-рано и председателят на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ" ЕАД Владимир Владимиров.

Пристанищата в страната имат достатъчно налични горива. Те имат възможност да осигурят от други доставчици необходимите им количества горива за изпълнение на ежедневните им дейности.

Единствената компания, която доставя горива на авиокомпаниите, кацащи на летище София е „Лукойл Ейвиейшън България" ЕООД. В случай на извънредни обстоятелства авиационните компании могат да извършат танкиране (зареждане на по-големи количества от летището, от което излитат), за да осигурят полета си до следващата дестинация.

Най-близките възможности са Румъния и Гърция. От друга страна, има и керосин в държавния резерв.

От летище София очакват кризата с горивата да се реши до дни, тъй като това ще е в интерес на всички.

Припомняме, вчера директорът на Митниците Ваньо Танов издаде решение за прекратява действието на лицензите за управление на данъчни складове Нефтохим Бургас и Нефтен терминал „Росенец" на лицензирания складодържател „Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

"Законът е еднакъв за всички", коментира вчера премиерът Борисов затварянето на складовете на Лукойл, които на практика води до спиране дейността на комбината.

Няма да има загуби за страната, заяви Симеон Дянков в кулоарите на парламента, опитвайки се да се откопчи от „хватката" на репортерите в НС. Този отговор той даде на въпрос как ще коментира изказването на шефа на „Лукойл" Валентин Златев, че 600 милиона лева няма да влязат в бюджета за времето, в което рафинерията няма да работи.

Основания за повишение на цените на горивата няма, не трябва да има. Вносът е либерализиран, посочи министър Трайчо Трайков.