Финансовият министър опроверга шефа на „Лукойл" Валентин Златев за загубите, които ще претърпи държавната хазна от мерките срещу рафинерията.

Няма да има загуби за страната, заяви Дянков в кулоарите на парламента, опитвайки се да се откопчи от „хватката" на репортерите в НС. Този отговор той даде на въпрос как ще коментира изказването на шефа на „Лукойл" Валентин Златев, че 600 милиона лева няма да влязат в бюджета за времето, в което рафинерията няма да работи.

БДЖ има гориво за седмица
                                     Още...

Финансист номер 1 не пожела да отговаря на повече въпроси, тъй като бързаше за спортно събитие в новата Спортна зала, където ще се съберат с премиера Бойко Борисов.

От пресцентъра на финансовото министерство уточниха, че именно там Дянков се очаква да говори по подробно по казуса „Лукойл". Странно решение, предвид факта, че се очаква в залата да има предимно спортни репортери, които не са запознати с проблематиката.

Няма какво да си говорим повече. С тези думи наистина по-късно финансовият министър Дянков коментира, влизайки в спортната зала отложената среща с представителите на „Лукойл."

На стълбите пред залата финансовият министър бе категоричен, че опасност от криза с горивата не съществува.

Освен това той опроверга твърденията, че „Лукойл" държи повече от 50% от пазара на горивата у нас. Дянков изрази своята увереност, че този дял е сравнително по-малък.

Министърът опроверга и друг слух - че „Лукойл" излиза в планов годишен ремонт и че цялата тази ситуация е нагласена.

След призива на министър-председателя „Хайде, бе Дянков, ела тук долу!", финансист номер едно побърза да се присъедини към компанията на Бойко Борисов, който от своя страна коментира, че с Валентин Златев са приятели, но след като е оглавил правителството, това вече няма никакво значение.


Премиерът и финансовият министър избраха новата спортна зала, за да кажат няколко думи по темата

С Валентин Златев сме приятели, но законите важат за всички, заяви министър-председателят и добави, че правителството няма никаква вина за ситуацията с „Лукойл."

По-рано, на брифинг в централата на "Лукойл", генералният директор Валентин Златев заяви, че ден и половина ще отнеме спирането на завода и в този срок може да се направи нещо той да не спре. В противен случай месец и половина ще е необходимо след това да бъде пуснат в експлоатация, което ще струва 5-6 млн. лева.

Той не изключва въпросът с отнемането на лиценза на бургаската рафинерия да се реши в съда. По думите му, е логично компанията да предприеме такава стъпка, но при всички случаи за времето, докато съдът се произнесе, „Лукойл" ще генерира загуба от десетки милиони левове.

Още в началото на извънредната пресконференция Златев каза, че срещата с ръководството на "Лукойл Нефтохим" и финансовия министър Симеон Дянков не се е състояла, "защото ни беше отказана без мотиви".

Бензиностанциите няма да спрат в близките 20-30 дена, в което време сигурно ще се създаде организация за доставки на горива от румънски завод, ние също работим в тази посока, обеща Златев.

По-рано днес стана ясно, че Ромпетрол ще компенсира частично пазара на едро с доставки от рафинерия в румънския град Констанца.

Златев изрази убеждение, че останалите бензиностанции няма да останат неснабдени с гориво, но се опасява за последствията. 176 самолета зарежда компанията само в Русе и във Варна. "Това означава, че след ден те няма как да излетят. Други 500 000 тона отиват към бюджетните организации, които компанията снабдява. Кой е този външен завод, който ще товари на юнашко доверие, защото вярва, че българското правителство ще си плати," попита Златев.

45% от товарите на железницата са наши. От половин година слушаме как ще изтеглят кредит от Световната банка и ще ни платят, заяви още той.

Златев подчерта, че липсва равнопоставеност между субектите, защото подобно отношение имаше към производители на алкохол, но няма спрян завод при доказателства за контрабанда, а рафинерията спира работа, без да е хваната в нарушение.

Златев заяви, че по никакъв начин не подозира вицепремиера Симеон Дянков в отношение към компанията и не е имал разговор, който да му даде повод за подобно твърдение.

В тенденциозно отношение обаче той заподозря ресорния министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Златев не се е срещал с него, а Трайков си е позволявал да коментирал дейността на компанията. Искрено му желая втори мандат, сигурно тогава ще разбира повече от енергетика, заяви шефът Лукойл България.

Златев не спести и упреците си към лидера на БСП Сергей Станишев. Като бивш премиер сигурно е забравил как се прави планов ремонт и какви са необходимите документи за това, каза Златев. По думите му никой не устройва театър със съдбата на хора, които живеят със семействата си благодарение на работата на рафинерията. Тъжно ми е за членовете на тази партия, явно там театърът е стандартно отношение, подчерта шефът на "Лукойл България".

Фактът, че познавам г-н Борисов от 30 години по никакъв начин няма отношение към нашата работа, обясни Златев. Според него в „Лукойл" са наясно, че в завода работят хиляди хора и те и техните семейства живеят, защото го има завода. „Затова не бихме си позволили никакви циркове."

До момента за инсталиране на измервателни уреди, които да са свързани със системата на данъчните, „Лукойл Нефтохим" е инвестирал 16 млн. долара и остават да бъдат инвестирани още 11 млн. долара. Това съобщи Олег Дуров, представител на централата на „Лукойл" в Москва.

От самото начало беше ясно, че в поставените срокове изпълнението на задачата е неизпълнимо, категоричен бе Дуров.