Директорът на Митниците Ваньо Танов издаде решение за прекратява действието на лицензите за управление на данъчни складове Нефтохим Бургас и Нефтен терминал „Росенец" на лицензирания складодържател „Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

Решението е връчено на дружеството на 26 юли 2011 г. и влиза в сила от тази дата.

Припомняме, на 15 юли шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов заяви, че "Лукойл Нефтохим" може да остане без лиценз за данъчен склад, ако не изпълни изискването да върже измервателните си уреди със системата на митниците.

Сините доволни - започва война с монопола при горивата
Още...

В рафинерията не са монтирани задължителните измервателни уреди, които да отчитат точните количества горива, пуснати на пазара. Според закона данъчните складове плащат налози се плащат, когато стоките тръгнат към пазара. На практика, ако няма измервателни уреди, всеки собственик на склад може да си спести от плащането на акциз.

Още през месец март от агенция "Митници" забелязали, че има сериозен ръст на износа на горива от "Лукойл". Възникнали са основателни съмнения, че част от изнесеното гориво се връща в България, тъй като част от експорта е към офшорни зони и проследяването става много трудно.

Станишев „видя" театър между Борисов и „Лукойл"
Още...

От началото на годината досега износът на "Лукойл" е скочил с 50%. Ваньо Танов обясни, че ръстът на износа е започнал през март и за един месец не е можело да се отчете тенденцията, която буди съмнение.

По-късно от дружеството обещаха до края на годината да монтират всички измервателни уреди на своите съоръжения.

Ваньо Танов коментира, че "Лукойл" не може вече да произвежда горива. По думите му законът позволява, ако има недовършено производство, то да бъде довършено, но след това работата се прекъсва.

„Когато изпълнят всички изисквания на закона, трябва да кандидатстват за лиценз отново. Тогава ако са ги изпълнили, ще го получат," поясни шефът на Митниците.

Спирането на производството бе потвърдено и от генералния директор на „Лукойл" Валенти Златев след среща с финансовия министър Дянков, с който разговаря повече от час.

На излизане Златев бе лаконичен, като посочи, че компанията е законопослушна и е естествено да изпълнява указанията. „Привели сме го в авариен режим на работа, свалили сме преработката и за момента го спираме", каза още Златев.

"Законът е еднакъв за всички", коментира премиерът Борисов затварянето на складовете на Лукойл, които на практика води до спиране дейността на комбината.

            Още...

Заявявайки, че за момента знае, колкото и журналистите, шефът на „Лукойл" предположи, че утре компанията ще даде брифинг за медиите.

По-късно от компанията разпространиха официално становище, в което се казва, че в изпълнение на изискванията на закона, днес комбинатът е преминал в  режим на намаляване и спиране на производството, както и към прекратяване на доставките за пазара, за да изпълни в пълен размер разпоредбите на митническите органи.