Изненадващо държавното обвинение поиска облекчаванеприсъдата на Максим Стависки, като прокурорът Антон Лаков застана на страната на защитата на фигуриста и пледира наложената от Бургаския апелативен съд (БАС) ефективна присъда да бъде изменена в условна.

Днес Върховният касационен съд даде ход на делото срещу Максим Стависки, който обжалва присъдата, наложена от Бургаския апелативен съд.

Наричайки решението на БАС за ефективната присъда - "доста емоционално", прокурорът изтъкна, че широкият обществен отзвук по това дело идва от факта, че обвиняемият е световно известна личност.
Лаков отбеляза, че Стависки е известен не с отвличането на самолет или убийството на Джон Ленън, а с труда и таланта си е достигнал световни върхове.

Стависки е известен не с отвличането на самолет или убийството на Джон Ленън, а с труда и таланта си е достигнал световни върхове
         прокурор Лаков

Пред съдиите прокурорът каза още, че фигуристът е с отлична трудова и личностна характеристика и добро процесуално поведение, както и че съжалява за стореното. Според Лаков молбата на подсъдимия за прилагане на член 66 от НК е основателна.

Прокурорът каза още, че за да бъде поправено поведението му не е нужно да изтърпи наложената му присъда лишаване от свобода две години и шест месеца.

Според защитата на фигуриста БАС е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила. Освен това липсват съществени мотиви за наложената присъда.
Според адвокатите не е изложена достатъчна аргументация за въззивното решение. Бургаският апелативен съд не е отчел и нови писмени доказателства, представени от защитата на Стависки.

Бях наистина стъписан от думите на прокурора
               М.Стависки

Адвокатите на световния шампион поискаха да се отменирешението на бургаските апелативни съдии. Те изтъкнаха, че според очевидци Стависки се е опитал да помогне на пострадалите при инцидента.

Освен това той е изпълнил присъдата на първоинстанционния съд и е превел 80 000 лева за лечението на Мануела Горсова,  която пострада в катастрофата.
Към тази сума той е добавил и 20 000 лева лично от себе си.
Превел е сума от 60 000 лева на семейството на загиналия Петър Петров, като тази сума частично удовлетворява претенциите на семейството на момчето.

Аз съм нормален човек и нося отговорност, заяви пред върховните съдии Максим Стависки.
Направих фатална грешка и я осъзнах, допълни той - опитах се доколкото можах да поправя последиците, каза още световният шампион и подчерта - Аз нямам право на грешка.

Горсов:
Няма разлика между смъртта на Джон Ленън и Петър от Сливен.
                            Още...

На въпрос дали тълкува като знак днешното поведение на прокуратурата той отговори:
Не знам за знак, но бях наистина стъписан от думите на прокурора".
Той каза още, че когато срещал случайни хора усещал осъждане от тяхна страна.

Помолен да коментира факта, че Красимир Горсов харчи парите за лечението на Мануела, той заяви:"Аз не искам да коментирам дейстивията на господин Горсов".

Относно това дали вече чувства умора от процеса, той каза: „Възможно е да съм си го заслужил" и допълни: „С умората съм свикнал вече много".

По думите на адвоката на Стависки Явор Нотев прокурорът трябва да е обективен и становището му да се основава на доказателствата по делото.
Мисля, че днес точно това стана в съдебна зала, обясни той.

Няма изненада, категоричен е Нотев и допълни, че прокурорът е изразил личното си мнение като професионалист.

Относно целия съдебен процес адвокатът заяви: ”Казусът предизвиква много въпроси”.
Според него няма да има еднозначен отговор на въпроса дали Стависки да влезе в затвора. Каквото и да решението на съда адвокатът смята: „Аз съм сигурен, че отзвукът ще бъде двояк.

Решението на ВКС ще бъде обявено след месец.