Не считам, че един държавен глава би искал във време на финансова и икономическа криза да се свали правителството, избрано по един демократичен начин.

Това заяви премиерът Бойко Борисов и допълни, че разбира, че оценките, които правителството получава, дразнят президента Първанов и не съвпадат с неговите виждания.
Според Борисов на Първанов не му прави част да говори така, тъй като сегашното правителство е направило много за страната.

Припомняме, вчера президентът Първанов обвини управляващите, че се опитват да всяват страх сред обществото, а и сред медиите. По-късно през деня подобна критика отправи и лидерът на БСП Сергей Станишев, а Ахмед Доган каза, че действията на правителството закъсняват с месеци.

Държавният глава е заел тенденциозна линия на поведение, подкрепи Борисов лидерът на "Атака" Волен Сидеров също днес.
                            Още...

„За съжаление, не аз съм този, който провокира този диалог между институциите", заяви премиерът.
По думите му с повод и без повод президентът всеки ден напада правителството. „И виждате вчера като залп на „Аврора" неговите ортаци Доган и Станишев едновременно атакуват правителството", коментира Борисов.

Премиерът Борисов обаче посочи, че не вижда защо трябва президентът да жали престъпността толкова.

По думите на премиера такава радикална борба с престъпността се очаква от правителството и това, според Борисов, се оценява на най-високо ниво.

По отношение на вчерашните критики на държавния глава Бойко Борисов допълни, че един държавен глава не би искал да вкарва държавата в политическа криза в момента.
А това, че буквално лъже..." - премиерът не довърши изречението си в типичния си стил.

За писмото и въпросите може да прочетете тук...

Бойко Борисов каза още, че вече е изпратено писмо чрез политическия кабинет до всички главни редактори до медиите, чрез съсловните организации, които ги представляват - „да кажат кои медии са били подложени на натиск през последните месеци."

Според премиера Георги Първанов призовава да се прави това, което е правено през последните 15 години, а сегашният кабинет иска промяна.

Той заяви категорично, че с Доган и ДПС няма да се коалират никога. „С Доган ние няма да направим никога това, което Първанов прави с него."

На въпрос как ще коментира статия на Economist, в която се коментира икономическата криза в страната ни, премиерът посочи, че изданието работи и с български коментатори и допълни, че статията не казва нищо лошо за страната ни.

Борисов изтъкна, че самият той може да посочи издания, които коментират, че България се справя добре с кризата.

По думите му това, което в момента се прави е предостатъчно.

На въпрос дали не смята, че във всички тези акции на МВР има и някои грешки и много от тези операции могат да бъдат определени като показни премиерът заяви, че винаги е твърдял, че арестът на бившия министър Николай Цонев е извършен по неправилен начин.

В огромния обем работа, който вършат службите, особено в борбата с контрабандата, Борисов призна, че могат да бъдат допуснати и грешки.

Според него обаче резултатите от акциите се виждат всеки ден.

Борисов заяви, че е разговарял два пъти с вътрешния министър Цветан Цветанов на тази тема и увери, че в МВР се стараят максимално да не допускат грешки.

Премиерът присъства на откриването на храм „Възнесение Господне", който се намира срещу Румънското посолство. Литургия беше отслужена от Негово преосвещенство Знеполския епископ Йоан.