Началникът на Политическия кабинет на министър-председателя Бойко Борисов Румяна Бъчварова изпрати писмо до главни редактори и директори на медии с въпрос оказван ли им е натиск от страна на правителството.

За писмото съобщи само два часа по-рано самият Борисов, като посочи, че то е пряко следствие от критиката на президента Първанов, че се оказва натиск върху медиите в България и се ограничава тяхната независимост.
Държавният глава коментира това вчера, след като наложи вето върху промените в закона на радиото и телевизията, заради намаления брой на членовете на СЕМ и КРС.

Констатацията на Георги Първанов за "последователна кампания за натиск върху медиите" с цел "да бъдат уплашени определени медии" правителствения кабинет определя като крайна и тревожна.

"Затова, в интерес на всички български граждани, независимите медии, в интерес на авторитета ни на демократична държава - член на ЕС, е да има пълна яснота по основанията и истинността на твърдението на държавния глава.
В тази връзка апелирам да изразите позицията си дали твърдението на президента Първанов съответства на обективните факти за политиката на правителството към независимите български медии", се посочва в позицията на кабинета на Борисов.

Трите въпроса към медиите:

  1. Има ли случаи, в които от името на, или чрез представители на българското правителство е бил оказван натиск върху редакционното и новинарско съдържание на медиите, които представлявате;
  2. Срещали ли сте действие или решение на българското правителство, с което са били ограничавани правата на медиите ви да бъдат свободно финансирани, развивани и разпространявани;
  3. Тълкувате ли решението за намаляване броя на членовете на регулаторните органи и в частност СЕМ и КРС, като ограничаване независимостта на българските медии и влияние върху редакционната им политика в интерес на правителството.

След зададените въпроси правителствения кабинет приканва главните редактори и медиите да изкажат своята позиция във възникналия спор.

"Очаквам Вашите честни и публично заявени отговори на тези въпроси. Те ще покажат дали президентът Георги Първанов има основания за своите критики или в името на прикривани политически цели манипулира общественото мнение, за да подрони доверието в политиката и реформите, които провежда българското правителство в момента.
Вашата оценка и позиция е важна преди всичко за всеки един ваш зрител, слушател и читател, които имат право да знаят истината за независимостта на българските медии
."