Лидерът на БСП Сергей Станишев сравни България с „Титаник". По думите му ситуацията у нас може да бъде сравнена с потъването на „Титаник"- правителството играе ролята на оркестъра, който свири весела музика, за да може бедните от третата класа да се удавят в добро настроение, докато богатите от първа класа се спасят.

Станишев е в албанската столица Тирана за срещата на Комитета за Югоизточна Европа на Социалистическия Интернационал.

Запознавайки участниците във Форума с актуалната политическа ситуация в България, той изтъкна, че не само опозицията, но дори чужди издания като „Икономист" констатират, че България тръгва по пътя на полицейска държава.

Критикуват се популистките акции на правителството, които имат за цел единствено да скрият неговата  икономическа безпомощност, коментира експремиерът.

Според Станишев най-ефективният път на развитие на Югоизточна Европа в контекста на европейската й перспектива е засилването на регионалното сътрудничество.

По думите му това е единственият начин да се върви от войни и конфликти към европейска интеграция на страни с развито демократично общество и по европейки работещи институции.