Девет са кандидатите, които ще се включат в реалната битка за нов лидер на БСП, научи News.bg от свои източници на конгреса. Първоначално номинациите от местните структури за нов червен водач бяха 29, но всички останали, освен тези девет, са си направи самоотвод.

На финалната права се изправят Мая Манолова, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Красимир Янков, Георги Кадиев, Георги Гергов и Красимир Премянов.

Изключително силно изказване пред червените делегати е направил един от кандидатите за нов лидер на БСП - Георги Кадиев. Изложената платформа на Кадиев е предизвикала бурна реакция и одобрение у хората, които ще пуснат гласа си за това кой да е следващият водач на партията.

Пловдивският бизнесмен Георги Гергов е бил пламенен в словото си пред делегатите. Той е критикувал поведението на министъра на финансите Петър Чобанов, като го е обвинил, че след като е станал министър дори е спрял да си вдига телефона на социалисти.

Изслушването на кандидатите продължава, като всеки един от тях разполага със 7 минути време, през които да се мотивира защо иска да бъде новият червен лидер.

Според очакванията на делегатите най-вероятно ще се спази традицията за среднощни заседания на конгреса. Новият водач на партията по всяка вероятност ще бъде избран след балотаж заради големия брой претенденти.

Засега фаворити са председателят на Народното събрание Михаил Миков и заместничката му Мая Манолова. Не е за подценяване и другият сочен за потенциален нов лидер Драгомир Стойнев, който обаче има върли противници в редица партийни организации.

Все още пред делегатите не са се изказали именно най-спряганите имена за председател на БСП.

Припомняме, най-ожесточената битка се очертава между председателя на 42-ото Народно събрание Михаил Миков, икономическия министър в оставка Драгомир Стойнев, зам.-шефката на НС Мая Манолова и депутатката Корнелия Нинова.

По време на днешния 48-ми партиен конгрес социалистите чрез тайно гласуване ще решат кой да поведе столетницата.

Лидерът в оставка Сергей Станишев разплака делегатите със словото си, както и с филма  „13 години в 13 минути", в който представи мандата си.