"Червена" неделя, а БСП си избира нов лидер. Социалистите се събраха на 48-ия си партиен конгрес, където чрез тайно гласуване всеки делегат на столетницата ще пусне своя глас за това кой да поведе БСП.

Задача номер 1 пред новия лидер на "червените" са предсрочните парламентарни избори на 5-и октомври.

Около 1000 делегати на левицата напълниха най-голямата зала на Националния дворец на културата в столицата, готови да чуят словото на досегашния си водач Сергей Станишев и обещанията на кандидатите.

Местните структури на партията излъчиха общо 29 номинации за лидери, но шестима от тях си направиха отвод.

Най-ожесточената битка се очертава обаче между председателя на 42-ото Народно събрание Михаил Миков, икономическия министър в оставка Драгомир Стойнев, зам.-шефката на НС Мая Манолова и депутатката Корнелия Нинова.

Коалиции на БСП с други партии преди и след избори да се правят само след вътрешнопартиен референдум, е първата промяна, която ще направи Нинова, ако заеме председателския пост. Социалистката призна пред журналисти минути преди началото на конгреса, че до момента не са провеждани такива питания.

"Съжалявам, че не сме чували хората до сега и допуснахме няколко пъти една и съща грешка", призна депутатката от БСП. Тя е на мнение, че в момента хората на левицата са против коалиция с ДПС.

Премиерът Пламен Орешарски, заедно с вицепремиера Зинаида Златанова и министрите Данаил Папазов и Таня Андреева уважиха конгреса на "червените", като заеха местата си в зала 1 точно в 11 часа.

По традиция конгресът започна с българския химн, химна на ЕС и Интернационала. От ДПС не дойдоха, а се „отчетоха" с писмено приветствие. На двама делегати от Варна, които не са дошли, са взети делегатските карти. За това веднага бе сезирана мандатната комисия.