Във филм „13 години в 13 минути" лидерът на БСП в оставка представи своя мандат, преди да отправи последното си лидерско слово пред делегатите. Със сълзи на очи някои социалисти изгледаха това видео.

В живота на всеки човек има момент на равносметка, започна словото си Сергей Станишев. Днес е моят ден за равносметка, допълни той. Президентът на ПЕС си спомни денят на своя избор, 35-годишен, по-слаб и с неоредяла коса.

Столетницата умува кой да я поведе
Още...

Промених много, но и немалко не успях да променя, има още мъдрост, на която да се уча, сподели Станишев. Той призова да се забрави горчивината и разочарованието през годините, а червените да си спомнят доброто.

Този конгрес е различен, той е натоварен с много очаквания, подчерта той. По думите му, опонентите на БСП очакват днес социалистите да излязат от конгреса разединени.

Другари, сега цяла България нази гледа", предупреди президентът на ПЕС. Нека с поведението си защитим достойнството на партията, призова Сергей Станишев.

9 кандидати на финалната права за лидер на БСП
Още...

За постигнатото в политиката, според него, трябва да се съди по резултатите, а не по внушенията. За тези 13 години бяхме 2 пъти в управлението, доволен е Станишев. Ние вдигаме пенсиите, ние създаваме работни места, ние се борим с монополите, ние сме партията, която води страната към напредък, заяви той.

Станишев отчете с 20 000 повече родени бебета по времето на Тройната коалиция в сравнение с управлението на ГЕРБ.

Оставяме над 8 милиарда лева фискален резерв, доволен е лидерът на БСП в оставка.

Нека спрем да вярваме в лъжата, че ГЕРБ управлява по-добре от нас, призова той.

Сергей Станишев си спомни посещение в Генерал Тошево, където кметът му дал скъп подарък - 30 лентички, които кабинетът „Станишев" финансирал, но не могъл да открие. И днес лидерът на БСП в оставка ги развя пред конгреса.

По повод изборите през 2013-а той каза, че си е струвало да се носи цялата отговорност за управлението.
Последната година беше най-трудната, която съм преживял в политиката
, изтъкна Сергей Станишев. Не беше леко, допълни той. По думите му обаче столетницата е взела правилното решение. Заслужаваше си, смята Станишев.

Спряхме социалният геноцид, доволен е той.

Длъжни сме да отворим очите на хората и да изкрещим "Събудете се!", предстои един още по-арогантен вариант на управлението на Бойко Борисов
С. Станишев

"Ние започнахме реформите в здравеопазването", заяви "червеният" лидер и мотивира думите си с данните, че през едната година управление на кабинета "Орешарски" са отпуснати 200 млн. лева европейски пари за реформи в болниците, както и 104 млн. лева за разплащане с болниците в края на 2013-а.

"Спасихме от закриване болницата в Девин, което е символ на разрурахата на предишното управление", посочи Станишев.

Като друг успех на БСП като мандатоносител той посочи и повечето пари за наука и образование, които се изразяват в 13 млн. лева повече за БАН и увеличени началните учителски заплати. Борба с монополите и енергийната мафия, запазване на цените на електроенергията и нови 1335 км пътища, са другите похвали на Сергей Станишев.

"БСП изгражда, ГЕРБ го рушат", обърна поглед отново към основния си политически опонент лидерът на БСП и попита: "Искаме ли кошмарът ГЕРБ да се повтори отново?".

Злополучното избиране на ДПС депутата Делян Пеевски за шеф на ДАНС също бе част от словото на Станишев пред "червените" делегати, като посочи, че много хора не вярват на левицата днес именно заради тази случка.

"Правя стъпка в страни, защото не мога да допусна заради моите грешки, моята партия да понесе негативи", обясни председателят на столетницата и отсече, че той не бяга от личната си отговорност. Хората в България, по думите му, могат да простят ако се вземе грешно решение, но няма да простят, ако изобщо не се вземе решение.

"Ако съм сгрешил, простете", се обърна към делегатите на левицата още Станишев и отбеляза, че в политиката все още има морал.

Сергей Станишев обърна поглед и към досегашния си коалицонен партньор ДПС, като подчерта, че левицата е приела компромиса на това коалиционно управление в името на държавността и демокрацията, но и заради факта, че продължаването на управлението на Борисов и Цветанов е щяло да бъде пагубно за живота на всеки един българин.

"Няма да правим повече компромиси в управлението, които са безпринципни", обеща Станишев, дори и оттегляйки се от поста на председател на БСП.

Като свой успех той посочи и недопускането на това управлението на големи сектори да бъдат завладяни от други политически партии.

"БСП е коректен партньор в управленито и уважава интересите на тези, с които сме заедно", изтъкна Сергей Станишев и дори оцени ДПС като силни партньори в политическите битки, които са водили заедно. 
"Уважението към другия трябва да е взаимно", изтъкна обаче "червеният" лидер.

В политиката всичко е въпрос на мярка, каза Сергей Станишев, обяснявайки, че за всеки компромис партията е имала силни аргументи. БСП обаче, по думите му, не може единствена да плаща цената на разпадащото се доверие.

След резултатите от евровота на предложението на червените за ясни правила, ДПС отказали ясно и категорично с пресконференцията си.

Оттук нататък БСП ще управлява с други формации само след допитване вътре в партията и с ясни договорености с други формации, стана ясно от последната заръка на Станишев като водач на социалистите.

Ако БСП не спечели изборите, в страната ще има промяна, но негативна - полицейщината на ГЕРБ, ще се увеличи цената на тока, пенсионерите ще останат без добавки, прогнозира лидерът в оставка.

Имах една мечта в политиката, която не успях да видя - БСП в самостоятелно управление, каза Сергей Станишев. Докато БСП няма увереността да поиска самостоятелно управление, няма да получи достатъчно доверие, каза той.

На 5-и октомври ни предстоят извънредни парламентарни избори, изтъкна Сергей Станишев и коментира, че БСП не влиза в изборите като победена партия. Ние нямаме управленски провал.

БСП се противопоставя категорично на актуализацията на бюджета и вземането на нови заеми, настоя Станишев.

Новата уйдурма, по думите му, била между президента, ГЕРБ и ДПС. Новото управляващо мнозинство било съглашателството на ГЕРБ и ДПС. Длъжни сме да отворим очите на хората и да изкрещим "Събудете се!", каза Станишев и припомни, че предстои един още по-арогантен вариант на управлението на Бойко Борисов.

За 14 години от съставянето си "Коалиция за България" е свършила много работа, но с времето зарядът й затихнал. Днес коалицията се нуждае от преосмисляне, смята лидерът на БСП в оставка. БСП не се е излекувала от болестта си - своята самодостатъчност.

Станишев не пропусна да атакува и АБВ, които били наказани за разкола с ниския си резултата на евровота. Наказани бяхме и ние, смята ще той. Според него не е ясен идейният профил на АБВ. Президентската република, за която настоява партията на Георги Първанов, в нашата действителност ще се изроди в авторитаризъм, смята той.

Сергей Станишев обаче подаде ръка за сътрудничество с АБВ за общ фронт срещу ГЕРБ. Той обаче има условие: „Стига са градили своя образ на гърба на БСП".

Сергей Станишев ще се кандидатира отново за лидер на ПЕС.

Лидерската битка в БСП беше много оспорвана, каза той, връщайки се към темата на деня. Номинациите за негов наследник били достойни.

Той предупреди новият бъдещ лидер, че ще бъде очернян от свои и чужди. Сергей Станишев настоя за културен дебат между номинираните. Очаквам от всеки от кандидатите ясно да декларира, че ще приеме резултата от конгреса и ще работи за БСП и за новия лидер, настоя той.

Победените не трябва да водят войни с избрания. Силата на един лидер е не да се обгради с клакьори, смята Станишев. Според него нужна е промяна в кадровия подход на партията. Лидерът на БСП в оставка критикува поведението на съпартийците си, които плещели, каквото си искали в медиите, както той се изрази.

БСП да преодолее комплекса си за вина, защото той превръща левицата в партия на носталгията, е един от съветите, които Станишев предаде на следващия председател на столетницата.

Освен думи обаче "червеният" лидер ще остави като наследство и джобен часовник, който преди време е получил като подарък от ветеран на БСП.

Със сълзи в очи Сергей Станишев заяви, че си тръгва, когато обичта и доверието към него са най-големи. Той благодари за честта и възможността да бъде премиер, в чийто мандат страната ни е влязла в Европейския съюз.

"Да живее България", с този призив Станишев завърши едночасовото си слово пред "червените" делегати от конгреса. Това изправи цялата зала 1 на НДК на крака, като делегатите с бурни аплодисменти изпратиха досегашния си лидер.

В знак на признание младежите на левицата му подариха голям букет от червени рози, а с цветя в ръце след Станишев тръгна и министърът на здравеопазването в оставка Таня Андреева.