Тълпи излязоха по улиците на Сараево да приветстват новината за залавянето на Радослав Караджич, съобщава Ройтерс.

Държавното босненско радио пък пускаше извадки от изпълнените с омраза речи на Караджич от времето на войната, допълнва агенцията.

Всички световни медии цитират думите на сръбския президент Тадич - „Караджич бе открит и арестуван".

Припомняме, 11 години военновременният президент на босненските сърби бе сред най-издирваните хора.

Източници в сръбското правителство са посочили, че Караджич е под охрана в Сърбия вече няколко седмици, след като е бил предаден от чуждестранна разузнавателна служба. Той не се е съпротивявал при ареста.

Адвокатът на арестувания е обяснил, че Караджич е задържан в петък вечерта, докато се е качвал на автобус в предградие на Белград.
Три дни е бил под арест, преди сръбските власти официално да съобщят за задържането му.

Първи разпит:
Според показанията на Караджич неизвестни лица са завързали очите му, след което са го натикали в автобус и са го завели в белградското предградие Батайница. Бил е сложен "в някаква стая" на неизвестно място и държан там до понеделник.
Адвокатът на Караджич заяви, че с оглед на тази информация, счита процедурата по задържането му за незаконна, тъй като веднага след залавянето му е трябвало да бъде докаран в следствения арест.
                      Още...

Арестуването на Караджич бе поставено от Брюксел като едно от главните условия за присъединяването на Сърбия  към ЕС.
На последните избори се видя, че повечето жители на Сърбия желаят интеграция в европейските структури, пише още Ройтерс.

Караджич е Осама бин Ладен на Балканите - гласи определението на американския дипломат Ричард Холбрук, който изпълняваше посреднически мисии на Балканите по време на войните от 1990те.
Караджич е „истински, реален архитект на масови убийства" във войната в Босна - Херцеговина 1992-1995, допълва дипломатът.

Тази новина ще има големи политически последици за Балканския регион и със сигурност отношенията на Сърбия с ЕС ще се променят - коментира и The Economist, цитиран от money.bg.

ООН обвинява Караджич в геноцид, изтребление, убийство и етническо прочистване на босненските мюсюлмани от области, населявани с босненски сърби през войната.
Най-големите престъпления, в които Караджич е обвиняван, е обсадата на Сараево и убийството на 8,000 мюсюлмански момчета и мъже в Сребреница през 1995.

Арестът на Караджич отразява голяма промяна в политиката на Сърбия. Много „герои на войната" с по-малко значение бяха принудени да се предадат, други арестувани.
Но за Караджич и неговия военен командир генерал Ратко Младич (който още е на свобода) се знаеше, че се пазят от мощна мрежа бивши и настоящи служители в службите по сигурност.


Сараево празнува

Тази ера е приключила, считат в The Economist. Предишното сръбско правителство на Воислав Кощунца, както и повечето сърби, виждаше в трибунала за военните престъпления политически начин да се наказват сърбите за нежеланието им да се подчинят на западните сили.
Сегашното решение да се арестува Караджич също крие рискове, предвид скорошните обвинения към косовски албанци и бошнаци, че са убивали сърби.

Новото правителство, формирано миналата седмица от президента Борси Тадич, заяви, че иска да реши проблеми с военните престъпления и така да премахне пречките пред европейската интеграция.
През април Сърбия сключи важно споразумение с ЕС, на което може да се гледа като начало на „пътя към процеса на присъединяване". Но самият процес бе блокиран преди славянската държава да предаде подозираните във военни престъпления лица.

Сега почти със сигурност блокадата ще се вдигне и приятелите на Сърбия в европейските столици ще настоят за по-бързи преговори с ЕС.
Това от своя страна ще ускори евроинтеграцията на целия регион.
Сърбия освен това получава политически кредит да „надхитри" Косово, което през февруари обяви независимостта си.

От Брюксел реагираха светкавично и разпространиха декларация на френското председателство:
"Европейският съюз приветства задържането на Радован Караджич, обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления от Международния трибунал за бивша Югославия".

В специално комюнике френският президент Никола Саркози също приветства задържането на Карадажич.
"Този дългоочакван арест показва ясно волята на новото белградско правителство да приближи Сърбия до Европейския съюз, допринасяйки за мира и стабилността на Балканите", заявява Саркози.