Обвиненият във военни престъпления бивш лидер на босненските сърби Радован Караджич, който беше заловен в понеделник вечерта, на първия си разпит в Белград изложи своята версия за задържaнето си.

Това съобщи РИА Новости, като се позова на информация от адвоката на обвиняемия Светозар Вуячич.

По думите му на първия разпит, продължил час и половина, Караджич не е отрекъл самоличността си и е заявил, че всъщност не е заловен в понеделник вечерта, както казват официалните власти, а още на 18 юли /петък/ около 21:30 ч. местно време.

Според показанията на Караджич неизвестни лица са завързали очите му, след което са го натикали в автобус и са го завели в белградското предградие Батайница. Бил е сложен "в някаква стая" на неизвестно място и държан там до понеделник.

Адвокатът на Караджич заяви, че с оглед на тази информация, счита процедурата по задържането му за незаконна, тъй като веднага след залавянето му е трябвало да бъде докаран в следствения арест.

Караджич е отказал храна и по време на разпита е изглеждал спокоен и уравновесен. Лекарят, извикан да следи състоянието му, е заявил, че Караджич е здрав.

До този момент официално не беше съобщено къде и при какви обстоятлества е бил задържан Караджич.

Предполага се, че акцията е осъществена от сръбските специални служби, но без участието на полицията.

Министерството на вътрешните работи на Сърбия заяви, че не е участвало в операцията по задържането на Караджич.