Президентът на самопровъзгласилата се Република Сръбска на територията на Босна и Херцеговина Радован Караджич, който беше издирван в цял свят, е арестуван в Сърбия.

Това предаде gazeta.ru

Съобщението за ареста е направено от представител на сръбското правителство.

"Караджич беше открит и арестуван. Той ще отговаря пред съда за извършени от него военни престъпления", се казва в съобщението.

В съответствие с правилника за сътрудничество с Международния трибунал за бивша Югославия Караджич вече е доведен в следствения изолатор на съда за военни престъпления в Белград.

Подробности за мястото и начина на задържане на Караджич не се съобщават.

Радован Караджич е сред най-издирваните от Международния трибунал за бивша Югославия престъпници, наред с бившия командващ армията на босненските сърби генерал Ратко Младич и бившия президент на непризнатата Република Сръбска Крайна в Хърватия Горан Хаджич.

Караджич е обвинен в геноцид над мюсюлманите по време на въоръжения конфликт в Босна и Херцеговина през периода 1992 - 1995 г.

Международният трибунал за бивша Югославия повдигна обвинение срещу Караджич за извършване на военни престъпления на 25 юли 1995 г. От тази дата той е обявен за международно издирване.