Вашингтон отхвърли ултиматума на Иран и обяви, че предложението на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), което предвижда обогатяването на ирански уран извън страната, е достатъчно.

Това заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Майк Хамър в отговор на вчерашното изявление на външния министър на Иран Манушер Мотаки.

Вчера той обяви, че до края на месеца западните държави трябва да приемат предложеният план за обмен на ирански нискообогатен уран или страната самостоятелно ще започне да произвежда ядрено гориво.

"МААЕ постави на масата едно балансирано предложение, което би могло да задоволи изискванията на Иран и същевременно е подкрепено от международната общност", заяви Хамър, цитиран от РИА "Новости".

Иран сам застава на пътя си с ултиматума, който даде на западните държави по ядрения въпрос, предупреди още Майк Хамър.

МААЕ предложи на Техеран да се съгласи по-голямата част от нискообогатения му уран да се обогатява до 20 процента в Русия в замяна на гориво за изследователския реактор в Техеран.

По-рано днес президентът на Таджикистан обяви, че страната му застава зад плановете на Иран да обогатява уран с мирни цели.
„Ние подкрепяме Иран и програмата за обогатяване на уран с мирна цел. Всички проблеми, произтичащи от това, би трябвало да се разрешат с мирни преговори", заяви Рахмон след среща с иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, който е на официална визита в столицата Душанбе.

Припомняме, в началото на декември миналата година президентът Махмуд Ахмадинеджад заяви, че усилията на западните страни да спрат развитието на иранската ядрена програма не са се увенчали с успех, но Иран може да произвежда сам урана, който му е необходим за функционирането на изследователския реактор.

По-рано Техеран обяви че има намерение да построи още десет нови завода за обогатяване на уран.
Правителството нареди моментално да се започне със строителството на пет от тях. Тези заводи ще бъдат аналогични на вече построения ядрен обект в Натанз.

Реакцията на иранското ръководство е поредицата от отговори на гласуваната резолюция на МААЕ, която осъжда тайното строителство на втори завод за обогатяване на уран в град Кум.
Резолюцията призовава Иран да даде гаранции, че няма да строи други ядрени обекти, а вторият завод „Форду" да бъде спрян.

Преди това Иран отхвърли предложението на атомната агенция, съгласувани с шесторката по преговорите към СС на ООН за споразумение да внася обогатен уран от Русия и Франция.

Тогава Техеран поска „конкретни гаранции", че горивото ще бъде върнато в страната.