Началникът на канцеларията на иранския духовен водач аятолах Хаменей, Мохамед Мохамеди-Голпаегани, заяви, че вторият ирански завод за обогатяване на уран ще заработи много скоро.
Припомняме, едва вчера Техеран обяви, че „започва да строи" втори завод.

По думите на Голпаегани - "С помощта на Аллах заводът започва работа в най-скоро време."

Шефът на Иранската атомна организация Али Акбар Салахи потвърди думите на помощника на аятолах Хаменей, заявявайки, че Иран в рамките на мирната си ядрена програма успешно оборудва завод за обогатяване на уран.

Техеран започва изпитания на ракети. Тестовата операция носи името „Великият пророк 4". Тя цели поддържане и подобряване на съществуващите военни съоръжения. Изпитанията ще траят няколко дни и ще бъдат на различни места.
                      Още...

Заводът е разположен близо до свещения шиитски град Кум, южно от Техеран.

В същото време президентът Ахмадинеджад заяви вчера в Ню Йорк, че заводът ще заработи най рано до половин година.

Запитан дали той ще бъде използван за производство на ядрени бойни глави, Ахмадинеджад уклончиво отбелязва „нехуманния характер" на ядреното оръжие.

В същото време някои специалисти, цитирани от агенциите, коментират, че мощностите на новия завод позволяват производството на две ядрени бомби годишно.

Това може да бъде опровергано или потвърдено скоро, тъй като иранският държавен глава официално покани експерти на МААЕ да инспектират новите мощности.