Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) прие резолюция, осъждаща Иран за ядрената програма и тайното обогатяване на уран в страната.

С приетата резолюция МААЕ настоява Иран да замрази проекта незабавно, съобщи БиБиСи.
Решението на международната агенция е първото такова срещу Иран за последните близо 4 години.

Документът беше приет от 35-членния съвет с 25 гласа „за", три „против" и шест „въздържали се".

Резолюцията е била подкрепена и от Русия и Китай, но все още не е ясно дали двете страни ще подкрепят налагането на санкции срещу Техеран.

Западните страни изразиха загриженост, че Иран продължава дейността по създаване на ядрено оръжие. От Техеран обаче продължават да отричат обвиненията.

По-рано Иран заплаши МААЕ, че ще намали сътрудничеството си с Агенцията, ако Управителният й съвет приеме резолюция за иранската ядрена програма.

Припомняме, през септември стана ясно, че Иран разполага с втори завод за обогатяване на уран.

Вчера генералният директор на МААЕ Мохамед ел Барадей коментира, че е скептичен относно ефективността на нови санкции по отношение на Иран.

Резолюцията осъжда Техеран за тайното строителство на втория завод да обогатяване на уран, за аразработеното ново поколение центрофуги, както и за отхвърлянето на предложението за износ на уран.

Амеракнаският президент Барак Обама продължи вече с още една година действащите в момента санкции срещу Иран, а за въвеждането на нови санкции се обяви, но вече на ниво СС на ООН, се обяви и Великобритания.

На Иран беше предложено споразумение да дообогатява уран в Русия и Франция, а те да го връщат във вид, от който не може да се произведе ядрено оръжие Иран след разтакаване отхвърли споразумението. Турция също потвърди готовността ги за приема уран за дообогатяване.