Иран ще приеме плана на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) като обаче ще внесе някои изменения.

Техеран ще бъде готов с отговора до 48 часа, съобщават ирански медии, позовавайки се на правителствени източници.

Планът на МААЕ за ядрената програма на Иран предвижда обогатяване на уран в чужбина.

Според последното предложение на международната агенция Иран ще получава толкова уран, колкото за захранвана ядрения си реактор, но количество - недостатъчно за създаване на атомна бомба.

Също според плана иранският уран ще се обогатява в обекти под мониторинга на МААЕ, като първо минава през проверка, а след това отива в Русия за по-нататъшно обогатяване. Също според плана този уран ще се обработва и във Франция, която разполага с технологии за производство на т.нар. енергиен сбор, необходим за работата на иранския реактор.

Миналата седмица иранските власти трябваше да внесат отговора си по предложението на МААЕ, съгласувано на последния кръг от преговори. Когато изтече обаче срокът - такъв отговор не бе депозиран.

Припомняме, преговорите в рамките на ООН и МААЕ бяха прекъснати за около половин година след като Иран отзова дипломатите и експретите си и престана да допуска проверяващите от МААЕ на ядрените си обекти.

Преди по-малко от два месеца Техеран обяви готовността за нови преговори, като междувременно стана ясно обаче, че вече е изграден втори завод за обогатяване на уран и е разработено ново поколение центрофуги.