Подавам оставка като председател на комисията по здравеопазване и моля да ми бъде прекратен предсрочно мандатът на народен представител. Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента. Само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото болнично заведение, както и да бъде изчистено името ми. Тези думи е написал народният представител от ГЕРБ и бивш шеф на ВМА ген. Стоян Тонев в писмената си молба до председателя на НС за оттегляне от парламента.

Припомняме, че журналистическо разследване разкри огромни корупционни практики в Клиниката по дерматология към ВМА по времето на управлението на настоящия депутат. Заговори се, че премиерът Бойко Борисов лично е снел доверието си от народния си представител, а той от своя страна вчера обяви, че напуска парламента.

Парламентарната шефка Цецка Цачева прочете на останалите депутати молбата на ген. Тонев. В нея той напомня, че вече сам е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров и е настоял да се направят пълни проверки за начина на управление на ВМА.

От „БСП Лява България" пък намериха връзка между нарушенията във ВМА, оставката на ген. Стоян Тонев и искания нов дълг от 16 млрд. лева. Именно заради това социалистът Атанас Мерджанов поиска пряко предаване по БНТ и БНР на дебатите за оставката на председателя на здравната парламентарна комисия и на тези по точка втора - ратифицирането на споразумението за нов заем на страната ни.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов подкрепи идеята на „червения" депутат, но не изцяло. Цветанов предложи камерите и микрофоните в пленарна зала да бъдат включени само за точка втора - тегленето на заем. Очаквано мнозинството народни представители гласуваха „за" идеята на ГЕРБ и дебатите за оставката на ген. Стоян Тонев останаха само в пленарна зала.

От „Атака" пък поискаха ген. Тонев сам да обясни от парламентарната трибуна защо точно подава оставката си.

Да дойде тук да ми обясни за какво я дава тази оставка", призова депутатът от „Атака" Десислав Чуколов. Той все пак определи постъпката на ексшефа на ВМА като достойно, но тя трябва да бъде обяснена. „Ако не дойде той, то нека председателят на ГЕРБ или лидерът на парламентарната група на ГЕРБ да обясни защо", предложи и друго решение атакистът.

Името на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов не бе пропуснато по време на дебатите за оставката на ген. Тонев. „Министър Москов е време да престане да се държи като опозиционер и да започне да управлява", отсече депутатът от левицата д-р Емил Райнов.

Подадената оставка на ген. Стоян Тонев предизвика бурни дебати в пленарна зала и спомени от миналото. „Аз не мога да разбера колко хора трябваше да викат „оставка" по време на кабинета „Орешарски", за да си я подадете", се запита народният представител от Реформаторския блок Петър Славов и разясни на колегите си от „БСП Лява България", че всъщност съществува нещо като оставка, тя се подава доброволно и обикновено се приема.

Тази постъпка като оставка не е позната за тази партия, която направи толкова изказвания", се обърна с поглед към левицата и депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев.

Патриотичният фронт пък си спомниха внезапно оттеглилия се зам.-председател на 42-вото НС и ДПС депутат Христо Бисеров. „Защо не коментирахте оставката на Христо Бисеров", попита БСП депутатът от ПФ Димитър Байрактаров.

Проблемът не е ген. Тонев, той си отива. Проблемът е това, което остава", направи и такъв прочит на оставката на ген. Тонев социалистът Георги Кадиев.

Ядосана от многото думи по тази тема парламентарната шефка Цецка Цачева обяви, че закрива дебатите по тази точка и направо постави на гласуване. Така с 155 гласа „За", 10 „против" и 5 „въздържал се" оставката на ексшефа на ВМА като председател на парламентарната здравна комисия и като депутат бе приета.