След разговор с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ген. Стоян Тонев е подал оставка като председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

Тонев подава оставка и като народен представител, избран от 13 МИР - Пазарджик с листата на ГЕРБ в 43-тото Народно събрание, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента, заявява бившият шеф на ВМА, цитиран от централата на управляващите, като изразява увереност, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи (Прокуратура и Сметна палата).

Тонев припомня, че още вчера е сезирал лично главния прокурор и председателя на Сметната палата, като настоял за извършването на пълни проверки.

Повече от месец военна прокуратура разследва далаверите във ВМА.
Още...

В писмата си до прокуратурата и Сметната палата настоявам да се установи законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА - София за периода от 28 август 2002 г. до 1 януари 2015 година, казва още Тонев.

В писмото си до парламентарната шефка Цачева той изтъква, че само по този начин може да се запази авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение (ВМА).

Припомняме, тази сутрин премиерът Борисов заяви, че ако се потвърдят подозренията за злоупотреби във Военномедицинска академия по времето, когато Стоян Тонев е бил неин директор, то от ГЕРБ ще искат оставката му като депутат. В предупреждението имаше и вариант изключване от парламентарната група и партията ГЕРБ. Вчера Изпълнителната комисия на ГЕРБ изслуша Тонев.

Стоян Тонев е в ръководството на ВМА от 1990, като от септември 2002 г. е началник на ВМА. В настоящия парламент бе член и председател на Здравната комисия

По повод сигнала за злоупотреби във ВМА Министерство на отбраната е направило одити, които е изпратило до четири органа - прокуратура, Агенция за държавна финансова инспекция, Комисия за конфликт на интереси и Национална агенция за приходите.

След журналистическо разследване, дирекция "Вътрешен одит" на Министерство на отбраната прави одит на взаимоотношенията между ВМА и Дружеството "Групова практика за специализирана медицинска помощ Дерма Прим МК" ООД.
През 2004 г. ВМА и "Дерма Прим" сключват договор за медицински услуги, като частната фирма е работила на територията на Клиниката по дерматология с ръководител доктор Кадурина.

Приходите на Клиниката по дерматология между 2007 и 2014 г. са в размер на 2,1 милиона лева. А разходите са за повече от 12 милиона лева. Това означава, че през последните 7 години разходите на клиниката по дерматология надвишават приходите с милиони лева.
Вътрешните одитори на МО са категорични, че този резултат се дължи на неразграничимостта между разходите за Клиниката и тези за естетичната дерматология на фирма "Дерма Прим".