Председателят на здравната комисия в парламента и бивш директор на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Стоян Тонев е подал заявления до обвинител номер 1 и до председателя на Сметната палата, в които настоява за извършването на пълни проверки в болницата.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е изслушала Тонев по негова молба след журналистическо разследване за злоупотреби във ВМА. Уличени са генерал Тонев и началникът на Клиниката по дерматология проф. Мирослава Кадурина.

Дирекция „Вътрешен одит" на Министерство на отбраната е направила одит. Той засяга взаимоотношенията между ВМА и Дружеството „Групова практика за специализирана медицинска помощ Дерма Прим МК" ООД. През 2004 г. ВМА и „Дерма Прим" сключват договор за медицински услуги, като частната фирма е работила на територията на Клиниката по дерматология. Тогава началник на болницата е именно ген. Стоян Тонев.

Приходите на Клиниката по дерматология между 2007 и 2014 г. са в размер на 2,1 милиона лева. А разходите са за повече от 12 милиона лева. Това означава, че през последните 7 години разходите на клиниката по дерматология надвишават приходите с милиони лева.

Вътрешните одитори на МО са категорични, че този резултат се дължи на неразграничимостта между разходите за Клиниката и тези за естетичната дерматология на фирма „Дерма Прим".

Пред изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ днес ген. Тонев е обяснил, че в писмата си до прокуратурата и Сметната палата той настоява проверките да установят законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА-София за периода от 28 август 2012 г. до 1 януари тази година.

„Смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия", се посочва още в писмото на ген. Тонев до главния прокурор и председателя на Сметната палата.

Междувременно БиТиВи, позовавайки се на свои източници, съобщи, че премиерът Бойко Борисов е поискал ген. Стоян Тонев да напусне всички постове, които заема като част от ГЕРБ. Освен това министър-председателят е свалил цялата политическа подкрепа от него.