Все още тече специализираната полицейска акция в Игнатиево. Това стана ясно от коментара на министър Румяна Бъчварова в кулоарите на парламента по една от актуалните теми на деня.

Припомняме, мащабна полицейска операция започна в ранните часове на днешния ден в град Игнатиево, край Варна. Има арестувани и продължава да се правят арести, обяви началникът на полицията в областта комисар Пашов. Акцията стартира след телевизионно разследване за лукса, в който живеят джебчии от региона. Вчера стана ясно, че 10 000 лева е цената, която циганки плащат на охраната на моловете в морския град за т.нар. „такса спокойствие", с която се подсигуряват да крадат и да не бъдат спирани. 2000 лева пък са вземали дознателите на МВР, ако все пак има образувано досъдебно производство, за да предадат диска със записа от охранителните камери.

Утре Бъчварова ще е във Варна, за да се запознае на място със случилото се. Тя намекна, че ще има санкции за полицаите, протектирали джебчийките.

Вътрешната министърка е доволна от свършеното в Гърмен. Оказва се, че нарушенията са по-малко, отколкото сме очаквали, изтъкна тя. Разговаря се с жителите на ромския квартал.

Иначе министър Румяна Бъчварова успокои, че се работи по превенция на конвенционалната престъпност. Оптимизирали се функциите на служителите на реда, така че някои от тях да се включат с по-активно присъствие в населените места. Иначе нарушенията и престъпността ефективно можели да се борят с видеонаблюдение, според вътрешния министър. За пример тя посочи, че откакто е „върнато" видеонаблюдението по пътищата и електронният фиш, за последната седмица над 5000 електронни фиша са издадени на нарушители. Има снижаване на тежките пътни произшествия, доволна е Бъчварова.