След като цял ден се уговаряха, Бойко Борисов и Лютви Местан седнаха на една маса в кафе "Марая" в Кърджали.

Борисов се появи в уреченото заведение в центъра на Кърджали, където го чакаше Местан, съпровождан от кмета на Кърджали Хасан Азис, областния лидер на ДПС Бахри Юмер и министъра на екологията Искра Михайлова, но двамата с Борисов седнаха на отделна маса.

Срещата им продължи около 15 минути, след което Местан плати сметката - припомняме, в няколкочасовото предварително задочно уговаряне на срещата Местан заяви, че в Кърджали плаща той - и политиците напуснаха заведението.

Борисов поиска турско кафе, но Местан му отговори, че ако е бил приел да му гостува в ресторант „Ориентал", там щял да бъде почерпен с такова. В „Марая" се оказа, че не предлагат турско кафе.
Предложената на лидера на ГЕРБ минерална вода „Банкя", той посрещна с констатацията: В Банкя има много хубава вода.

В заведението се е появи народният представител от БСП Милко Багдасаров, който връчил на двамата лидери по една членска карта на волейболен клуб „Арда".

„За тези, които ще опитат да спекулират, подчертавам изрично - след тази среща с Местан, нито ще правим коалиции, нито ще сме по-малко опозиционни", заяви Борисов след срещата си с Местан.

На излизане след срещата лидерът на ГЕРБ каза, че е получил от Местан разчетите за квотите в ЦИК и са се разбрали да обсъдят въпроса в понеделник в 9.15 часа при президента, където са поканени всички политически лидери. Това ще стане преди КСНС, насрочен от държавния глава за 10 часа.

Припомняме, определяне състава на ЦИК предизвика драма, след като с президентски указ ГЕРБ получипа човек в повече и според управляващите - в нарушение на схемата за определяне на квотите.
Отговорът на БСП и ДПС бе, че в ръководството на комисията не допуснаха представител на ГЕРБ, като заявиха, че ще го направят, ако Плевнелиев промени указа си, което той заяви, че няма да направи.

Разбрахме се по тази тема, в понеделник при президента да се водят дискусии и се надявам всички партии да намерим разрешение на този казус, защото той касае европейските избори; наблюдават ни отвън и се надявам при президента да намерим някакво решение", коментира Борисов.

Аз съм за толерантност, при която всяка една партия ще получи дължимото - ГЕРБ е първата политическа сила, победител на парламентарните избори, победител и на миналите избори за евродепутати и имаме своите претенции. Но изборите трябва да се проведат, и то при максимална прозрачност и сигурност и именно такава Избирателна комисия ни трябва, подчерта Борисов.
Като чета математиката, знам, че заслужаваме най-много. Затова, ще я четем при президента и се надявам да постигнем консенсус", изтъкна още Бойко Борисов.

На срещата си по-рано днес с младежкото движение на партията в Главатарци до Кърджали Борисов коментира, че в България няма етнически проблем, ако не го създават партиите и винаги, когато дойдели избори, някой, най-често ДПС започвал да разиграва етническата карта.

В Хасково Местан заяви, че очаква от региона над 20 хиляди гласа за предстоящите евроизбори.