Етническото напрежение в България се предизвиква само от политическите партии, когато наближат избори. Българските мюсюлмани не трябва да са пропаст, а мост при решаване на проблемите между различните партии. Те могат да бъдат мост както към ДПС, така и във взаимоотношенията с Турция".

Toва заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежкото движение на партията в Главатарци до Кърджали.

Местан и Борисов „си чукнаха" среща за кафе в Кърджали
Още...

Чудя се какво каза Станишев, кой иска да вземе Кърджали, риторично запита Борисов, който преди дни обеща в събота да е в Кърджали в „отговор" на казаното от БСП лидера.

Припомняме, Станишев, незнайно защо, в коментар за кримските събития намеси и Кърджали. „Какво ще стане, ако се организира референдум за отделянето на Кърджали", попита риторично медиите Станишев.

Ами ако има референдум за Кърджали!? Добре, че ДПС е отговорна партия. Като гледам прекрасната природа на Кърджали и се чудя какво иска да каже Станишев със своите изказвания. Кой иска да вземе Кърджали? И кои са онези, които предотвратявали това да се случи? Ние категорично ще се противопоставим на подобни желания", добави лидерът на ГЕРБ.

Борисов коментира още, че в България няма етнически проблем, ако не го създават партиите и винаги, когато дойдели избори, някой, най-често ДПС започвал да разиграва етническата карта.

По една от любимите си теми - пенсиите, Борисов започна коментара с исканите от Атака 500 лева за пенсия.

Според него, България върви стремглаво по сценария на Гърция и единственият изход от тази ситуация са предсрочни избори.

Той отново повтори, че с парите, които управляващите ще дадат за Великденски надбавки на пенсиите, и евентуално на следващата Коледа, ще фалират държавата, и ако сега хората си купят две - три кила агнешко, догодина и агнета няма да има изобщо, убеден е Борисов.

Той не подмина и няколкогодишната си задочна дискусия с БСП по въпроса за пенсиите, припомняйки, че още от първия ден, откакто ГЕРБ дойде на власт, увеличи пенсиите.

„С медийната си машина наложиха, че ние сме замразили пенсиите, което е лъжа. Говорят една лъжа по сто пъти. Този налага лъжата, че ГЕРБ не вдигнали пенсиите или замразили пенсиите.
И понеже медиите са негови, вместо да му извадят решението на Министерски съвет, и да кажат: „Абе, Аланкоолу, тук ГЕРБ е плащал!".
(Малко по-късно от ДПС уточниха на сайта си, че "В Кърджали сметките ги плаща Местан", но това може би е във връзка с уговорената среща за кафе между Местан и Борисов)

При положение, че с 500 милиона лева, си ни оставил пасив по средата на 2009 година. 7,5 милиарда лева заложени неизпълнени приходи. Ама ни трябва арбитър, който да каже: „Не лъжи, бе Станишев. Не лъжи, бе мойто момче. Лъжеш! ГЕРБ, от първия ден, въпреки, че си му оставил под водата с половин милиард държавата, започва да плаща високи пенсии".

Борисов продължи - не изневерявайки на експресивния си и цветист стил - като под ударите на сарказма му попадна главният секретар на МВР.
Лидерът на ГЕРБ е особено възмутен, как е възможно един главен секретар на министерство да излиза и да говори по адрес на ГЕРБ:

„Един главен секретар е получил само за една нощ четири генералски звезди, а аз съм работил за тях години.
Как има наглостта този човек да си позволява да обижда Цветан Цветанов, че бил носил папки? Разликата между него и Цветанов е, че Цветанов не ги носеше папките, а ги четеше. Затова при нас акциите бяха успешни, а под ръководството на този всичко е провал, при това с жертви.
И няма как положението да е друго, след като на този човек са му ги дали тези четири звезди само за една нощ. Но ще има звездопад, повярвайте ми. Няма как за една нощ да вземеш четири звезди. Това го няма никъде по света, само в България".
(Вж отговора на Лазаров)

Остро Борисов реагира и на скандала Карадере, определяйки го като "пладнешки грабеж от хора, които нямат срам и морал".

Бившият премиер е много разгневен и на министър Стойнев, който вчера посочи, че Делян Добрев, докато е бил министър на икономиката в кабинета на ГЕРБ е подписал документи за Карадере.

Делян Добрев е подписвал писма, с които казва, че няма проблем в България да идват инвеститори и че държавата е готова да им съдейства, без обаче да е говорено за никакъв конкретен обект, най-малкото пък за Карадере, обясни Борисов.

Тук той намеси и темата за партийните субсидии, заявявайки, че тези, които предлагат да се махнат субсидиите на партиите, са зависими от бизнес кръгове. Те си имат банки, които стоят зад тях.

Ако допуснем партийните субсидии да отпаднат, и ние трябва да се обвържем с бизнеса и олигархията, както БСП и другите партии са се обвързвали, като са поемали ангажименти да продадат Карадере и Камчийски пясъци, разясни още Борисов.

По-късно Борисов обяви първите четирима от листата на ГЕРБ за евроизборите на 25-ти с уговорката, че следващите кандидати ще ги каже идните дни.

Към ясната до момента първа тройка - Томислав Дончев, настоящите евродепутати Андрей Ковачев и Мария Неделчева (Габриел), се добавя още един настоящ евродепутат от ГЕРБ - Владимир Уручев.

Борисов не пропусна отново да намекне за единни действия с останалата част от десницата.

При повече политическа култура и толерантност, като начало би могло да се направи общ щаб на партиите, които са членове на Европейската народна партия, изтъкна той.

Всички депутати, които отидат в Брюксел, и от нас, и от реформаторите, и от център-дясно, ще отидат в една парламетарна група.
Тези от БСП и АБВ също ще отидат в една парламентарна група. Затова, като начало, би могло да се започне с общ щаб, който да синхронизира действията, да водим политика с ЕНП, като ценности, отработване на теми. Ние сме отворени, поясни лидерът на ГЕРБ.

Според него, сега няма как да се направи обща листа, но нищо не пречи да се направи общ щаб.

„Убеден съм, че ако гласовете на ДПС, БСП и Атака се сумират като на една партия, и ние трябва да сумираме", посочи председателят на ГЕРБ.