Служебното правителство тайничко подготвя България за война, заяви лидерът на „Атака" Волен Сидеров на протест в столицата, организиран пред Министерството на отбраната.

Сидеров се обяви за незабавно уволнение на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов. Националистът настоява за незабавна оставка на Шаламанов и повдигане на обвинение срещу него за „подбуждане на конфликт на България срещу друга държава".

Гневът на националиста е заради документа, изготвен от Шаламанов - „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", в който се посочва, че военното министерство възнамерява да купува и ракети с по-голям обсег на действие. „Кризата в Украйна е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила", се казва още в документа.

Кризата в Украйна е в резултат на дългосрочната политика на САЩ", контрира Сидеров. По думите му, Шаламанов намеква, че в света трябва да има само един полюс и това да е Америка. Това са зле направени анализи и който е писал този документ е за уволнение от това министерство, заяви лидерът на „Атака".

Припомняме, по-рано днес служебният премиер заяви на брифинг, че е наредил въпросният документ да бъде изтеглен и преработен.

Сидеров сравни военните бюджети на Русия и САЩ, като подчерта, че САЩ разполага с около 10 пъти повече средства за военни действия от Русия. Това е тенденциозно отношение към една държава за сметка на друга и прилагане на двоен стандарт. Няма как да се чувстваш застрашен от 10 пъти по-малък военен бюджет, настоя националистът.

По думите му Министерството на отбраната прави една грешна крачка и въвлича България във война.

Премиерът прави секретно учение „Тракийски орел", една подигравка с Тракия, подчерта още Сидеров. По думите му, за това съвместно със САЩ учение няма одобрение от Висшия съдебен съвет, няма и конкретно решение на Министерски съвет, което е задължително за едно международно учение. Това е навлизане на чужди военни части в България, подчерта Сидеров. Шаламанов и премиерът държат в тайна каква е целта и как се провеждат тези учения, твърди лидерът на „Атака".

Американските изтребители у нас имат обхват на дейност 2000 км. Тези самолети биха могли да нападнат Кримския полуостров от базите в България. Това е въвличане във война, опасява се Сидеров. Според него в тези решения са въвлечени още президентът Плавнелиев, ГЕРБ и някои от министрите в служебния кабинет.

Сидеров призова за незабавна оставка на Велизар Шаламанов, тъй като, по думите му, той неговият екип на практика обявяват Русия за вражеска държава, както и да бъде повдигнато  обвинение срещу Шаламанов за подбуждане на конфликт на България срещу друга държава.

Този служебен кабинет си превишава правата и върши неща, които по Конституция няма право да върши, каза още лидерът на „Атака".

Обръщам се към вас като разтревожен българин, а не толкова като политически лидер, това засяга всички ни. Подготвят България за военни действия! Тайно това правителство подготвя България за влизане във военен конфликт, обяви Сидеров.

Той съобщи, че от днес „Атака" стартира протестна подписка в цялата страна, която цели прекратяване на договора със САЩ и екстрадиране на американските военни части от България.

САЩ притежават 4 български военни бази и могат да внесат в България всякакво оръжие, с което страната ни да стане съучастник във война, коментира още националистът.

Освен подписката, в различни градове в страната започват и протести срещу решението на МО и срещу присъствието на американски военни части у нас.