Военното министерство възнамерява да купува и ракети с по-голям обсег на действие. Това е записано в проекта "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", която днес ще бъде обсъден от Съвета по сигурността в Министерския съвет.

Документът е изготвен от служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, съобщава "Труд".

Премиерът Георги Близнашки ще прочете, че "непосредствените поуки от развиващия се конфликт в Украйна налагат спешно адаптиране и развиване на огневи способности с далеч по-голям обсег от разполагаемия в момента". Сега на въоръжение в армията ни има системи за артилерийски огън "Град", ЗРК "Куб", "Стрела" и "Оса". Тяхната далекобойност варира от 15 до 40 км.

Плевнелиев щастлив, че стратегията за НАТО излезе на бял свят
Още...

От военното ведомство отказаха да пояснят намеренията си, но обясниха, че това е "принципен политически документ в областта на отбраната". Новата стратегия за членството ни в НАТО трябва да бъде гласувана от кабинета. С нея страната ни ще отиде на срещата на върха на НАТО в Уелс на 4-5 септември. За първи път на такова равнище политиката на руския президент Владимир Путин е определена като сериозен риск за България.

АБВ иска оставката на Шаламанов заради "войнолюбивата" стратегия за НАТО

Още...

"Засилването на способностите на Русия за конвенционални военни действия провокира националните ни способности за отбрана", се казва още в документа.

Експертите, писали визията уточняват, че кризата в Украйна е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившото съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила. Основните рискове са отделени в пет категории, като първото място е отредено за "хибридната война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война". Уточнено е, че такава война води Русия в Украйна.

В проекта се казва, че българското гражданско общество демонстрира своята все по-сериозна и непримирима подкрепа за съзряващата либерална демокрация. "Въпреки това все още e недостатъчна съпротивителната сила на обществените механизми и организации срещу рисковете от хибриден характер".

АТАКА защити Русия от САЩ и служебния кабинет
Още...

В раздела за биотехнологии се говори, че освен развитие на нанотехнологии, ще се инвестира и в "подобрения в човешкото тяло". Шаламанов предлага да се купуват и нови бронирани машини за Сухопътни войски, а специалните ни сили да бъдат извадени като четвърти род войски. Те да бъдат в постоянна бойна готовност и да бъдат авангарда на армията, пише още в стратегията.