Текстът на "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана" е твърде суров, начален и работен вариант. Това е становището на служебния премиер Георги Близнашки по проекта на България за позиция на предстоящото заседание на НАТО в Уелс.
Припомняме, вчера документът се появи на сайта на Министерството на отбраната и предизвика остри реакции, след като в него се забелязва „военнолюбива" линия спрямо Русия.

С ракети с по-голям обсег Шаламанов иска да ни пази от Русия

Още...

Днес на заседанието на Съвета за сигурност към Министерски съвет текстът е бил оттеглен, обяви още Близнашки на редовната пресконференция след заседанието на МС. По думите му в момента се работи усърдно по официалната версия на документа, като в работата се включват и от МВнР.

Бях строг - предупредих, че текстове, несъгласувани с премиера, не могат да се публикуват. Направени бях бележки, ще има нов текст до началото на следващата седмица, обеща министър-председателят. По думите му още в понеделник сутринта ще има извънредно заседание на Съвета за сигурност, на което ще бъде обсъдена наново визията.

Плевнелиев щастлив, че стратегията за НАТО излезе на бял свят
Още...

Ще имаме позиция за основа за дебатите на срещата в Уелс. За последните 24 часа преодоляхме една мини криза, смята премиерът. Всички трябва да участват в разговорите по тази тема, съжалявам, че така се даде повод за напрежение, призна още той.
Близнашки се зарече още, че основните партии ще имат възможност да вземат отношение към съдържанието на визията.

Не одобряваме бруталните действия на моменти на руското ръководство. И двете страни да се въздържат от крайни действия, да се отива към успокояване на напрежението в този регион, който е толкова близо до нашите граници.
Това е личната позиция на премиера по казуса с Русия и Украйна. Все пак той уточни, че не може от една конфликтна ситуация да се правят дългосрочни изводи за националната сигурност на страната.

АБВ иска оставката на Шаламанов заради "войнолюбивата" стратегия за НАТО

Още...

Припомняме, че документът предизвика остри и почти мигновени политически реакции. Най-напред от партията на Георги Първанов поискаха оставката на военния министър, заявявайки в своя позиция, че документът е "войнолюбив" и би навредил на страната ни. Тъмночервените не споделят твърдението, че конфликтът в Украйна създава каквато и да било военна или политическа заплаха за България.От партията на Първанов настояха да заемем балансирана позиция, която да търси трайно  и  мирно решаване на конфликта при ангажиране на властите в Украйна и Русия, какъвто според тях би бил и националният интерес.

Атака защити Русия от САЩ и служебния кабинет

Още...

На подобна позиция са и националистите от Атака, които остро разкритикуваха стратегията  и дори организираха протест пред сградата на Министерството на отбраната по-късно днес. От Атака за пореден път, използвайки конкретния повод със стратегията, заявиха и категоричното си неодобрение към САЩ и присъствието на техни военни бази на българска територия и се обявиха в подкрепа на Русия. По думите на Волен Сидеров не Русия, а именно САЩ са заплаха за страната ни.