Московският районен съд потвърди присъдата по делото "Ив Роше" над двамата братя Олег и Алкесей Навални.
Съдът отклони жалбата на адвокатите и протестирането на присъдата от първа инстанция, при която прокуратурата поиска 10 години затвор за Алексей Навални.

Районният съд промени в рамките на присъдата единствено стойността на паричната глоба, която трябва да плати Алексей Навални в размер на 500 хиляди рубли. Както пояснява пресслужбата на съда, глобата е била отменена във връзка процесуални нарушения.
Същата глоба обаче остава в сила на Олег Навални. Решението на съда според закона вече е влязло в сила. Така, също според закона, Олег Навални в рамките на седмица трябва да бъде изпратен в затвор за излежаване на присъдата.

Изпитателният срок на Алексей Намални не е бил продължен, както се носеха слухове по време на зесадението.

Адвокат Олга Михайлова, представляваща Алексей Навални, заяви, че присъдата ще бъде обжалвана в касационен съд, както и че с клиентът й ще се обърнат към Европейски съд. Там вече тяхната жалба по касационното дело "Ив Роше" вече е регистрирана.

Самият Алексей Навални, който е към момента най-отявленият критик на Владимир Путин, заяви, че има намерение да продължи политическата си дейност, а особено и в момента, когато усеща в себе си и допълнителна енергия от личната мотивация.

Той отбелязва, че все пак може да пътува по руските градове, в плана на присъдата си, въпреки, че не може да пресича границата на Руската федерация, тъй като не разполага със задграничен паспорт. Навални подчерта, че на 1 март смята да присъства на протестния митинг в Москва.

По отношение на себе си Алексей Навални каза, че очаква преследването да продължи, а и очаква нови обвинения да му бъдат предявени особено около сътрудничеството му с  „Фонда за борба с корупцията"

Присъдата на братята Навални от 30 декември 2014 година ги признава за виновни по разхищаване на средства на компанията „Ив Роше" и отсъжда на Алексей Навални 3.5 години условна присъда, а за Олег Навални - 3.5 години лишаване от свобода при общ режим .

Олег и Алексей Навални отричат вината си и определиха делото като политическо мотивирано.

След повдигане на обвиненията Олег Навални беше задържан, а Алексей Навални освободен под домашен арест. Алексей отказа да спазва условията на ареста, които обяви за незаконни, и свали електронната си гривна за проследяване.