Прокуратурата поиска 10 години затвор за Алексей Навални по делото „Ив Роше", предадоха руски медии.

Припомняме, в края на декември Алексей Навални получи 3 години и 6 месеца условно по делото на първа инстанция, водено в районен съд на Москва. Брат му, който също беше подсъдим, беше вкаран в затвора за същия период.

Двамата братя Навални бяха обвинени в кражба на повече от 30 млн. рубли ($500 хил.) от две фирми, в това число филиал на френската козметична компания „Ив Роше" между 2008 и 2012 г.

И на първа инстанция прокуратурата поиска 10 години затвор.

Прокуратурата иска Московският градски съд да осъди Алексей Навални и Олег съответно на 10 и 8 години затвор за незаконно присвояване на средства от компанията „Ив Роше", заяви съдия Екатерина Фисенко, съобщавайки апелативните аргументи на прокуратурата.

Според държавното обвинение действията на осъдените са били извършени с цел незаконно присвояване на средства. Прокуратурата иска да се отмени наложената присъда, тъй като решението на съда не съответства на действителните обстоятелства по случая.

От своя страна защитата настоява за оправдаване на обвиняемите, тъй като съдът е допуснал много нарушения, включително, че е не е дал адекватна оценка на доводите на защитата.

Навални ръководи масови протести срещу президента Владимир Путин преди три години, когато десетки хиляди руснаци излязоха по улиците на Москва и Санкт Петербург, за да протестират срещу корупцията в правителството и кръга около Путин.