Руският опозиционен лидер Алексей Навални отказа да спазва условията за домашен арест и обяви, че е срязал електронната гривна за проследяване, монтирана на глезена му. В блога си той публикува и снимка на срязаната и свалена гривна.

В блога си той обясни, че така и не е получил текст на присъдата, която изтърпява, докато изчаква решението на съда по т.нар. дело "Ив Роше", по което на 3.5 години ефективно бе осъден и задържан в ареста брат му Олег.

"И досега нямам присъда. Не мога да кажа, че ситуацията ми е уникална - просто си седя арестуван без никакъв документ, дори без мотивационната част от присъдата... присъдата ще постъпвам изключително съгласно закона. Отказвам да изпълнявам изискванията за незаконното ми задържане под домашен арест", написа Навални.

Опозиционерът смята мярката си за незаконна. "Член 107 от УПК ясно казва, че такава мярка взима само по отношение на заподозрени и обвиняеми. Самият Замоскворецкий съд призна, че никакъв домашен арест след произнасяне на присъдата не може да се наложи", казва още Навални.

Навални обяснява, че няма намерение да заминава някъде и че движението му е ограничено в пътуване между офиса и дома и посещения на роднини.

Неговият адвокат Олга Михайлова коментира, че решението му не противоречи на закона.

По думите й клиентът й е получил условна присъда, а когато съдът назначи такова наказание в Наказателния кодекс има отделна норма, съгласно която задържаните трябва да бъдат освободени незабавно в съда. Защитата също не е получила съдебно решение, с което предприетата мярка над Навални да се запазва.