Да се публикува стенограмата от вчерашната среща при президента Георги Първанов по казуса с подслушването на политици от Националната служба за охрана.

За това призова уволненият от НСО подполковник Николай Марков в предаването „Коритаров лайв" по Нова телевизия.

Не са ми задавани въпроси, имаше само призив, за да представя доказателства за това, че са подслушвани политици.
Нормално ли е във формат, в който присъстват само хората, които обвинявам, да ми се искат доказателства?" - попита Марков.

Припомняме, вчера държавният глава събра на Дондуков 2 ръководството на НСО, както и последните двама шефове на службата.
На заседанеието бе поканен и Марков, като в официално разпространената информация от пресслужбата на президента бе заявено, че бившият служител на НСО не е отговорил на нито един от поставените му въпроси.

Президентската администрация разпространи стенограмата от заседанието на Първанов с шефовете на НСО
Коментарът на Марков за публикуваната стенограма:
Доколкото съм запознат със стенограмата липсва частта, в която президентът ми каза да изчистя името му. Частта от стенограмата с генерал Колев е вече на светло, независимо как е предадено в самата стенограма.

Марков уточни, че би представил доказателствата във формат, гарантиращ сигурността му, както и тази на колегите му от НСО, които ще дават показания по случая.
Според него това маже да стане само пред орган на парламента.

Уволненият служител каза още, че му е оказван натиск, като Военната прокуратура е използвана като плашило.

„Бях поканен на среща с президента и очаквах такава. Зададох му въпрос за формата на срещата, но той не ми отговори" - коментира Марков като допълни, че Първанов се е обърнал към него с думите „Изчисти името ми, намери начин."

„Научен съм да пазя, не да разрушавам. Искам разум, не емоции" - каза в заключение Марков.

Според депутата от „Коалиция за България" Младен Червеняков трябва да продължи разговорът за реформирането на сектора за сигурност.
„Притеснявам се да не се разработват самостоятелни закони без цялостна концепция. Няма нищо лошо Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред да изслуша г-н Марков", посочи Червеняков.

Той обаче не прие идеята за създаване на анкетна комисия по случая на паритетен принцип, в която опозицията да има реална тежест при взимането на решения.
Червеняков не коментира дали постоянната комисия има капацитет да разследва случая, ако се наложи по него да бъдат изслушани десетки служители на НСО. 

„Не виждам необходимост от създаването на хиляди комисии. Може обаче да се помисли за постоянна комисия за контрол върху службите" - коментира червеният депутат.

Според депутата от ДСБ Атанас Атанасов управляващите бягат от анкетна комисия, а президентът се страхува от разкритията.

„Ако информацията се потвърди, става дума за отговорност на държавния глава. Фактите трябва да бъдат проверени, ако те се потвърдят, става дума за нещо зловещо" - коментира Атанасов.

Той добави, че ако тайните на НСО излязат наяве, ще покажат връзките на властта с подземния свят.

Според него е наложително съставянето на парламентарна анкетна комисия, тъй като не може да се разчита на постоянната комисия, която не е на паритетен принцип.
„Необходимостта от такава комисия се налага от това, че трябва да бъде изслушан не само г-н Марков, но и десетки други служители на НСО", подчерта Атанасов.

Той отбеляза, че в Унгария има парламентарна комисия за контрол върху службите, която задължително се председателства от представител на опозицията.

ДСБ ще предложат на днешното заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред да се обсъди обходимостта от специален орган на парламента по случая. 

Ако не се състави анкетна комисия, ще огласим данните, с които разполагаме" - категоричен е Атанасов.

Припомняме, преди седмица Марков се срещна с депутатите от ДСБ, където обяви, че още през 2002 година е подал доклад до президента, че НСО разработва политици.