Президентът Георги Първанов проведе днес съвещание по актуалното състояние и перспективите в развитието на Националната служба "Охрана" (НСО).

От прессекретариата на „Дондуков" 2 уточняват, че дискусията е била планирана още в началото на подготовката на специален закон за службата.

В съвещанието участваха ръководството на НСО, двамата бивши началници на службата - генералите Владимиров и Румен Миланов, председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Николай Свинаров, представители на президентската  администрация.

В края на срещата бе поканен бившият служител на НСО Николай Марков по повод неговите публични изявления, че в службата с политически цели се събира информация за охранявани от нея лица.
Той не е успял да отговори на нито един от поставените му въпроси, съобщават от президентската администрация.

На излизане от президентството обаче Марков заяви пред журналисти, че е останал изненадан от факта, че на срещата е присъствало цялото ръководство на НСО.

Беше ми устроен другарски съд. Президентът се опита да ме конфронтира с бившите ми колеги" - допълни Николай Марков.

Припомняме, дисциплинарно уволненият преди седмици служител на НСО твърди, че през 2002 година е изпратил доклад до президента, с който го е информирал за следене на политици от НСО.

Искаха от мен да представя доказателства за тези неща, които говоря.
Аз твърдо застанах зад позицията, че този формат по никакъв начин не представлява обществено представителство и по-скоро аз го тълкувам като другарски съд, отколкото като разумно решение на казуса, коментира още Марков след съвещанието.

Според него президентът се е опитал чрез думите си да го вкара в интрига с колегите му от НСО - говоря за редовите служители, с които аз съм работил толкова години и имам много добри впечатления за тях.

След това президентът каза, продължи бившиян служител от НСО, че в тази точка, която касае събирането на информация, аз съм визирал фактически групата за информация и анализ към служба Охрана.
Това не е вярно. Не бива думите ми и доклада ми да се четат, както дяволът чете Евангелието, посочи още Николай Марков.

Участниците в днешното съвещанието при президента се обединиха около необходимостта от специален закон за НСО, в който да бъдат уредени въпроси, свързани със статута и контрола върху службата, принципите и механизмите на нейното функциониране.

Доминиращо бе мнението, че НСО трябва да е към президента на Републиката, да бъдат ясно разписани правилата на взаимодействие на службата с другите институции, както и правата на нейните служители.
В хода на дискусията бяха коментирани въпроси, свързани с квалификацията и преквалификацията на личния състав на НСО, с кариерното развитие на нейните служители.

Държавният глава възложи разработването на специален анализ на предимствата и недостатъците на военизирания характер на службата, който да бъде предоставен на изпълнителната и законодателната власт.

Държавният глава обоснова тезата в закона за НСО да залегне възможността за ефективен контрол върху службата от страна на Народното събрание.
Това според него е една от гаранциите за прозрачност в нейната дейност.

За допустимо ниво на прозрачност и максимален контрол се обяви Николай Свинаров, според който закон за НСО трябва да бъде приет в най-скоро време.

Държавният глава предложи изработването на специална програма за квалификация и преквалификация на служителите на НСО; план за структурни реформи в службата; анализ на техническото осигуряване и необходими мерки в тази посока.
Подготвените материали ще бъдат представени на всички институции, имащи отношение към работата на НСО.

Георги Първанов обърна специално внимание на необходимостта от публично представяне на работата и задачите на информационното звено в НСО, включително и чрез среща с медиите.