Домът на милиардерката Лилиан Бетанкур е бил претърсен от френската полиция, предаде "Ройтерс".

Същата акция е била извършена и в жилището на неин близък приятел, фотограф на компанията "Л'Ореал".

Според слухове, фотографът е получавал от Бетанкур подаръци на стойност 1 млрд. евро.

Имената на Лилиан Бетанкур и френския президент Никола Саркози бяха намесени през последните седмици в скандал с незаконно дарение.

Според бивша счетоводителка на милиардерката, през 2007 г. ковчежникът на партия Съюз за народно движение Ерик Вьорт е получил 150 хиляди евро за финансиране на президентската кампания на Саркози при законов праг от 7500 за партия и 4600 за отделен кандидат. В момента Вьорт заема поста социален министър в правителството.

Припомняме, миналата седмица френската прокуратура започна разследване на информациите за нелегално финансиране президентската кампания на Никола Саркози.

Саркози отрече да е получавал пари от 87-годишната собственичка на L'Oreal, а  Ерик Вьорт нарече случилото се „политически заговор".
Според него скандалът е предизвикан от социалистическата партия и не е повод да подава оставка.

Опозицията напусна френския парламент след като Вьорт ги обвини в десен популизъм заради непрекъснатите им въпроси във връзка със скандала.

Вьорт е замесен и по друго направление - жена му е работила във фирмата, която е управлявала състоянието на Бетанкур. Неговото име и това на Саркози се споменават в телефонни разговори, тайно записвани от иконома на милиардерката.

Скандалът покрай финансирането на кампанията на Саркози е първият, който сериозно разтърсва управлението на франския президент от началото на мандата му, след като дори и разводът не засегна сериозно рейтинга му и стабилността на властта.