Френската прокуратура започна разследване на информациите за нелегално финансиране президентската кампания на Никола Саркози, съобщава BBC.

Процесуалните действия са започнали във вторник и се основават на твърденията на Клер Тибу, бивша счетоводителка на най-богатата жена във Франция Лилиан Бетанкур.

Според Тибу през 2007 г. ковчежникът на партия Съюз за народно движение Ерик Вьорт е получил 150 хиляди евро за финансиране на президентската кампания на Саркози при законов праг от 7500 за партия и 4600 за отделен кандидат. В момента Вьорт заема поста социален министър в правителството.

Саркози вчера отрече да е получавал пари от 87-годишната собственичка на L'Oreal, а днес Ерик Вьорт нарече случилото се „политически заговор".
Според него скандалът е предизвикан от социалистическата партия и не е повод да подава оставка.

Опозицията напусна френския парламент след като Вьорт ги обвини в десен популизъм заради непрекъснатите им въпроси във връзка със скандала.

Вьорт е замесен и по друго направление - жена му е работила във фирмата, която е управлявала състоянието на Бетанкур. Неговото име и това на Саркози се споменават в телефонни разговори, тайно записвани от иконома на милиардерката.

Скандалът покрай финансирането на кампанията на Саркози е първият, който сериозно разтърсва управлението на франския президент от началото на мандата му, след като дори и разводът не засегна сериозно рейтинга му и стабилността на властта.