Френският президент Никола Саркози отрече обвиненията, че е получил дарение от милиардерката Лилиан Бетанкур по време на предизборната си кампания, предаде "Ройтерс".

Клер Т., бивша счетоводителка на собственичката на "Л'Ореал" разкри, че й било наредено да преведе 150 000 еврокато дарение за Саркози.

Държавният глава определи Клер като "жертва на кампания, чиято цел е била оклеветяването му".

Френското законодателство не допуска политици да получават дарения, по-големи от 7 500 евро.

Социалистите и комунистите в парламента веднага поискаха управляващите да дадат обяснения относно обвиненията.

Обвинения в корупция бяха повдигнати и по-рано.

В началото на юни стана известно, че по данни на полицията в Люксембург през 1994 година Саркози, който е бил министър по въпросите на бюджета в кабинета на Едуард Баладюр, е контролирал създаването на търговската структура "Хайне" в Люксембург, чрез която са били давани подкупи в Пакистан при сключването на договори за доставка на френски подводници.

Част от тези средства след това са се връщали във Франция и са се използвали за финансирането на президентската кампания на Баладюр през 1995 година. Тогава изборите се печелят от Жак Ширак, който спира парите за Пакистан.

Това е пореден тежък момент в управлението на Саркози, след тежките реформи, които налага кризата и все по-ниския му рейтинг.

През последните няколко седмици няколко членове на френския кабинет осигуриха скандални заглавия във вестницитезаради вероятни злоупотреби с държавни пари. Така например държавен секретар е получил субсидирано с държавни средства жилище, а друг е поискал да му осребрят квитанции за пури на стойност 12 хил. евро.