Процесът по избирането на нов ръководител на МВФ ще започне с номинации в понеделник, а окончателното решение ще бъде взето на 30 юни.

„Бордът на директорите на фонда одобри процедура, която позволява избирането на следващия изпълнителен директор да се проведе по открит, базиращ се на заслугите и прозрачен начин", заяви в изявление Шакур Шаалан, председател на борда на директорите на организацията.

Личности ще могат да бъдат номинирани за поста до 10 юни.

Междувременно проблемите около освободения под домашен арест Доминик Строс - Кан продължават. Въпреки внесените вече гаранции, напускането на затвора "Райкърс" бе усложнено от липсата на жилище, в което да Строс - Кан и съпругата му да живеят.

Управата на сградата в Манхатън, в която бе предвидено да бъдат настанени, отказа да го приеме, предвид скандалната му слава.

Впоследствие бе решено за известно време да останат в сграда, намираща се в близост до Кота нула, мястото където до 11 септември 2001 година се намираха кулите близнаци на Световния търговски център, в които се удариха пътнически самолети.

Финансистът Строс-Кан беше задържан на 14 май в Ню Йорк, след като камериерка от хотел Sofitel подаде жалба срещу него за изнасилване.

Само ден след задържането на банкера, изплува още една предполагаема негова жертва. Френската писателка и журналистка Тристан Банон го обвини, че е направил опит да я изнасили през 2002 година. По думите й сексуалното посегателство станало, когато тя се срещнала със Строс-Кан за интервю във връзка с книгата, която пишела. През 2007 г. тя разказва за случая в телевизионно интервю, но тогава името му е прикрито със звуков сигнал.

Във Франция Строс-Кан е един от най-популярните политици и повечето хора смятат, че той е жертва на заговор, чиято цел е да саботира кампанията му за президентския вот през 2012 г.

Вчера стана ясно, че Доминик Строс-Кан няма да участва в кандидат-президентската кампания във Франция като представител на социалистическата партия. Това заяви неговият поддръжник и депутат от френския парламент Клод Бартолон.