Има възможност промените в Закона за избор на народни представители да бъдат атакувани пред Конституционния съд.

Това е мнението на депутата от ДСБ Елиана Масева, която е и член на Временната комисия за промяна на изборното законодателство.

Тя обоснова един от рисковете да се улесни така нареченото брокерство при новата частична мажоритарна система.

"Има огромна опасност, тъй като тези кандидати не са равнопоставени, тези кандидати (мажоритарно избраните) всъщност ще представляват нещо като районни кметове. Правилата за тях са съвсем различни от правилата за избор на пропорционално избраните", обясни Елиана Масева.
Тя допълни, че такова неравенство се констатира в много посоки.

Припомняме, последните промени бяха прегласувани от Временната комисия в петък след скандал, а дни по-рано бе приета и 8% бариера за влизане в парламента за коалиции.  

„Това ни дава основание да атакуваме тези норми пред Конституционния съд", посочи още депутатът от ДСБ.

ДСБ не се страхува от 8%-та бариера, заяви още Елиана Масева. "Ние считаме, че това е една политическа амбиция, която се случва в последния момент и е насочена най-вече срещу десните и опозиционни партии, обясни тя.

Обединението СДС-ДСБявно разтревожи много политически елити, които в момента управляват, коментира Масева, като добави, че това е страх от възможността да се осъществи дясноцентристко управление.

От своя страна Мая Маноловаот БСП заяви, цитирана от БНР, че е въпрос на храброст новата система да бъде възприета от партии и политици.

Трябва да има ясно обособени ляво и дяснов политическото пространство, а промяната в изборното законодателство е изпитание за смелост за всеки един депутат, заяви народният представител от БСП.

Според нея самите предложения за 8%-на бариера идват от дясно.

Чрез вдигане на "летвата" се върви точно към окрупняване на дясното, което е в интерес на българския избирател, подчерта Манолова.
Позицията на БСП е за въвеждането на мажоритарен елемент, имаме достатъчно личности, които да се явят на мажоритарни избори, обясни Мая Манолова.

Припомняме, парламентът ще има извънредно заседание, на което депутатите ще обсъдят на второ четене промените в Закона за избиране на народни представители.
Промените предвиждат на изборите за национален парламент през юли да гласуваме мажоритарно чрез пряк вот за 31 народни представители, а за останалите 209 - по пропорционалните партийни листи.

Проектозаконът предлага, ако мажоритарно избран кандидат бъде назначен за министър, неговото място да се заема от следващия в пропорционалната партийна листа.

Ако кандидатът е бил независим, или от партия, която не е влязла в парламента, тогава ще се насрочва частичен избор.

С промените се предлага и осем процентова бариера за влизането на коалиции в следващото Народно събрание, вместо досегашните четири процента, които остават в сила за отделните партии.

Бюлетините ще бъдат бели, интегрални, номерирани с имената на партиите и коалициите. Запазват се традиционната тъмна стаичка, където за първи път ще може да се гласува по електронен път с магнитна карта.