Да се въведе смесена избирателна система като мажоритарно избраните депутати бъдат 31. Това реши парламентарната комисия за промени в изборното законодателство.

До решението се стигна чрез прегласуване, против което се обявиха категорично от опозицията и НДСВ.

Техни представители в комисията напуснаха заседанието в знак на несъгласие да се прегласува вчерашното решение на комисията, което предвиждаше мажоритарния елемент в избирателната система да отпадне.

Според депутати прагът за коалиции ще бъде повишен на 8%.

Не е проблемът само във вдигането на прага на 8%, подчерта Илиана Масева от ДСБ и посочи, че всеки друг присъединил се към коалицията ще получава повишаване на бариерата с още 1%.

„В целия европейски свят чрез консолидация се създава нормална политическа система. Ние правим консолидация в дясно, обаче десницата явно трябва да бъде ликвидирана по силата на закона", коментира Масева.

Тя каза, че представителите на БСП и ДПС са много мотивирани за вдигането на бариерата за коалиции и че са подкрепени от представителя на РЗС Димитър Абаджиев. Против са се обявили СДС, НДСВ и представители на Движение „Напред".

Председателят на комисията Ангел Найденов предложи да се прегласуват предложенията с аргумента, че са постъпили възражения за отчитането на делегирания глас на Ваньо Шарков (ОДС).

При прегласуването със 7 гласа "за", 3 "против"и 1 въздържал се комисията подкрепи предложението на Ангел Найденов и Кирил Добрев от левицата 31 народни представители да бъдат избирани мажоритарно.

Предложението подкрепиха депутатите от Коалиция за България и ДПС, и  Димитър Абаджиев.
Против гласуваха от НДСВ и опозицията. Татяна Дончева, която вчера гласува "въздържал се", днес подкрепи предложението на колегите си от левицата.

Комисията отново отхвърли предложенията на НДСВ и на ОДС за пропорционална избирателна система с преференциално гласуване.

След заседанието на временната комисия за промени в изборното законодателство, което продължи малко повече от три часа председателят Ангел Найденов поясни по повод прегласуването на текста за мажоритарния елемент, че комисията е в правото си да решава дали да се връща към вече гласувани текстове и да приема или отхвърля предложения.

В крайна сметка с гласуването в пленарна зала ще се решат окончателните текстове, подчерта Найденов.

Във връзка с напускането на заседанието на комисията от представителите на НДСВ в знак на несъгласие прегласуваното Найденов изтъкна, че НДСВ още вчера са заявили, че няма да участват в заседанието, ако бъде приета смесена система с определен брой мажоритарно избрани кандидати.

Ще има предвидена подвижна урна за гласуване на хора с увреждания, гласува още Комисията.
Новото е, че ще се експериментира електронно гласуване, чрез специална електронна бюлетина, може би само в една районна избирателна комисия.