Временната парламентарна комисия за промени в изборното законодателство вдигна на 8% изборната бариера за коалиции.

Със 7 гласа „за", трима против и без въздържали се предложението на Димитър Абаджиев и Яне Янев, Георги Пинчев и Иван Колчаков бе прието.

То гласи, че
в разпределението на мандатите на национално ниво и в многомандатните избирателни райони участват партиите, получили не по-малко от 4% и коалициите, получили не по-малко от 8 на сто от действителните гласове, подадените в многомандатните избирателни района на национално ниво в страната и чужбина.

Когато коалицията е съставена от повече от 2 партии за всяка партия над тази бройка се добавя по едни процент над 8.

Според вносителя Димитър Абаджиев вдигането на изборния праг ще помогне в Народното събрание да влизат партии с по-голямо обществено доверие и ще се избегне безпринципните коалиции.

„Когато говорим за безпринципни коалиции няма по-безпринципна от тази, която цели да премине бариерата за една партия", категоричен е депутатът.
Освен това според него с по-високия праг ще се гарантира стабилност на политическата система.

Против тази идея категорично се обяви тъмносинята депутатка Илияна Масева. „Ние нямаме проблем да минем тази бариера" каза тя, уточнявайки, че не говори от името на коалицията СДС - ДСБ.

НДСВ няма да изрази сега позиция по този въпрос, каза и Марина Дикова от жълтите. Тя все пак подчерта, че има резон в това да се предотврати влизането в парламента на безпринципни коалиции.

По думите й при гласуване на закона в пленарна зала жълтите официално ще обявят позицията си.

Вярваме, че дясното няма проблем с тези 8%", коментира и Лютви Местан. Той поясни, че целта на по-високия праг не е да се разедини коалицията СДС - ДСБ.

Той изказа възхищението си към колегите от НДСВ, които по думите му въпреки неблагоприятните социологически прогнози запазват политическия облик и държат да прескочат 4%-тния праг за партии.

Сред приетите от комисията предложения бе и това, даващо възможност избори да се провеждат и в делничен ден, като той се обявява за неработен.